Zonder doel kun je niet scoren

Gisteren had ik een goed en open gesprek met Bert. Hij adviseerde me om mijn persoonlijke missie te herschrijven. Eigenwijs als ik ben, was mijn eerste reactie: dat is niet nodig, die ken ik wel. Gelukkig komen dat soort zaken altijd via mijn onbewuste later weer terug. Sorry voor die reflex Bert. En bedankt voor je oprechte advies!

 

Steven Covey benoemt in zijn boek “Seven Habits Of Highly Effective People” als tweede eigenschap (na: “Be proactiv.”): “Begin with the end in mind.” Een persoonlijke missie (PMS / Personal Mission Statement) is één van de vormen waarin je dat kunt gieten. Een andere is de affirmatie waarover ik eerder al schreef. Feitelijk vind je bij alle managementgoeroes en spiritueel leiders wel iets terug in deze richting. Goed, ik heb mijn PMS dus herschreven.

Mijn drijfveer kent twee wezenlijke elementen.

Ik heb de behoefte om te leren en vooruit te komen door zelf te ervaren en ontdekken. In de loop van de jaren is mijn interesse verschoven van functionele uitdagingen naar de wezenlijke vraag in het leven: “Hoe haal ik het mooiste uit het leven?” Ik leer van wat ik doe en van wat ik andere zie doen. En van wat ik mezelf en anderen zie nalaten. Van interactie met mensen. Ik leer om steeds opener en vanuit liefde en begrip waar te nemen, om steeds minder te oordelen.
Vanuit mijn onbewuste zie ik steeds meer verbanden. Intuïtief filter ik hoe je goede keuzes maakt en wat die keuzes zijn. Ik durf ook steeds meer te vertrouwen op deze intuïtie en maak keuzes waarvan ik nog niet kan overzien waar die dan precies toe leiden. Keer op keer brengen die keuzes me verder in mijn geluk. Inmiddels kan en wil ik niet anders meer dan mijn intuïtie en mijn hart volgen.

In het verlengde daarvan heb ik een enorme drive om anderen te verrijken met wat ik zelf heb ontdekt. Ik gun anderen om ook te groeien. Om ook te ontdekken hoe je het mooiste uit het leven kunt halen. Ik prikkel, confronteer en stimuleer mensen om te leven in plaats van te overleven. Om hen te laten ontdekken wat voor hen echt belangrijk is in het leven. En om de moed te vinden om de goede keuzes te maken. Hoe spannend die keuzes soms ook zijn. Tegelijkertijd leer ik hier ook weer veel van.

Inmiddels sta ik al meer open voor anderen en kan ik beter luisteren naar mijn eigen intuïtie. Mijn uitdaging ligt er op dit moment vooral in om te leren hoe ik mezelf nog meer kan openstellen. Om mijn kwetsbaarheid zelf te voelen en te tonen. Om mijn eigenwijsheid te temperen.

Mijn persoonlijke missie is om het mooiste uit mijn leven te halen door zoveel mogelijk in mijn kracht en zo dicht mogelijk bij mezelf te komen. Om dichter bij mijn kern te komen door mezelf letterlijk te ont-wikkelen. Handelen vanuit liefde en echt contact maken met anderen staat daarbij voor mij boven alles. De kennis die ik hiermee vergaar wil ik delen met de mensen om me heen en ze helpen om zichzelf te ont-wikkelen. En om daarmee ook het mooiste uit het leven te halen.

Mijn professionele missie is erop gericht om mensen vanuit hun werksituatie te coachen met betrekking tot bovenstaande. Ik richt ik me daarbij met name (maar niet alleen) op ondernemers, directeuren, managers en hoger opgeleiden omdat ik me het beste kan inleven in hun situatie.

Deze PMS helpt niet alleen mezelf om mijn energie op mijn doel te richten. Hij geeft ook duidelijkheid aan mijn omgeving over mijn missie. Dat werkt tegelijkertijd als magneet. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het formuleren en delen van mijn missie eraan bijdraagt dat ik mijn doel bereik. Nogmaals bedankt Bert 🙂

Heb je ook een PMS? Of ga je die formuleren? Ik zou het gaaf vinden als je deze hier wilt delen, als reactie op dit artikel.

Ik wens je het mooiste in je leven!

Marc

9 thoughts on “Zonder doel kun je niet scoren

 1. Wauw wat een gaaf, lief en geaard stuk. Ik schrijf de zoveel tijd mijn doelen. Doelen van 5 weken, 5 maanden en 5 jaar. Daarna laat ik het los en leef ik mijn leven in het nu. En wat blijkt, (bijna) alles komt uit, haha.

 2. Mooi artikel Marc,
  persoonlijk ben ik meer van het voetballen met “bewegende doelen” oftewel grenzen verleggen.
  Groet en succes, Frits

  1. Hey Frits,

   Leuk dat je reageert. Tsja, bewegende doelen zijn aan jou wel besteed, haha. Voor velen is een stilstaand doel al een mooie uitdaging of welkome leidraad.

   Groet,

   Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.