Zo ben ik nu eenmaal….

Mensen houden zichzelf gevangen in hun comfortzone door beperkende overtuigingen. De meest beperkende en meest gehoorde is “Zo ben ik nu eenmaal“. Als ik dit aan het begin van een coachingtraject hoor, kan ik maar op één manier reageren: “Oké… als dat zo is, zijn we klaar met coachen.. Want ik kan niemand veranderen.” Toch stopt een coachingstraject daar zelden (tot nog toe gelukkig nooit). Mijn eerste uitdaging is om die overtuiging om zeep te helpen. Lees je mee, misschien gaat die van jou ook wel om zeep en gaat er een wereld voor je open.

 

wpid-IMG_20130417_151521.jpg

 

Ont-wikkelen
Ik gebruik graag de term ontwikkelen omdat deze letterlijk weergeeft wat je doet bij groei-trajecten. Je gaat jezelf namelijk afpellen tot het niveau van waaruit je kunt groeien. Om dit duidelijk te maken heb ik een eigen model waarmee ik werk. Dit model is voor een groot deel afgeleid uit de “logische niveaus” van NLP. Ik benoem de lagen net wat anders en zie ze als diepere lagen in plaats van opgestapelde bouwstenen. Om duurzaam persoonlijk te kunnen groeien, is het zinloos om op gedragsniveau te blijven hangen. In dit model wordt iedere laag aangestuurd door de laag die eronder zit.

 

bezieling

 

Kritische voorwaarde voor groei
Als je gedrag blijvend wilt veranderen, zul je je allereerst bewust moeten worden van je gedrag en daar kritisch naar kunnen, willen en durven kijken. Zonder zelfkritiek is het dan ook onmogelijk om persoonlijk te groeien. Omdat iedereen een vertekend beeld van de werkelijkheid heeft, heb je je omgeving nodig om kritisch naar jezelf te kunnen kijken. Het is vrijwel onmogelijk om je eigen blinde vlekken te ontdekken zonder hulp van buitenaf. In ontwikkeltrajecten bij bedrijven, gebruik ik daarvoor de feedbackrondes of een 360 graden feedback onderzoek.

 

Johari

Jouw filters bepalen hoe jij de wereld ziet
In de derde laag van mijn model staan de filters die bepalen hoe jij de wereld ziet. Deze filters heb je in de loop van je leven opgebouwd door waarden, normen, overtuigingen, opvoeding, ervaringen, religie, cultuur, etc… Je kunt je denk ik wel voorstellen dat door deze complexiteit geen twee filters hetzelfde zijn; iedereen heeft zijn eigen waarheid. Deze laag van filters is de basisprogrammatuur die jouw gedrag aanstuurt. Die programmatuur zit zo diep in je systeem gebakken dat de filters voor jou “de waarheid” vormen. En voor een deel van je leven is dat heel functioneel. Dat vastzetten van de basisregels gebeurt in je puberteit. Daar vorm je jouw wereldbeeld dat in je volwassen leven je gedrag aanstuurt. In de decennia daarna wordt dat wat aangescherpt, uitgebreid en ge-finetuned. Wezenlijk veranderen zal het zelden. “Zo ben je nu eenmaal” – maak je jezelf wijs. Maar wie je bent is wat anders dan wat je doet!
mindset

 

Persoonlijkheidsanalyses
Het gebruik van persoonlijkheidsanalyses wordt steeds normaler in het bedrijfsleven. We zien de waarde ervan in om te weten “hoe iemand in elkaar zit”. Het is echter een grote misvatting dat een persoonlijkheidsanalyses laat zien wie / hoe je bent! “Ik ben rood” of “Ik ben type 9 in enneagram” of welk model met welk label er ook bij hoort, is dagelijkse kost geworden. Ik ben zelf een groot voorstander van het gebruik van persoonlijkheidsanalyses, ECHTER…. Deze analyses geven niet weer wie je bent. Ze mogen ook nooit gebruikt worden als excuus: “Tsja… ik ben nu eenmaal rood….“Ze geven weer welk voorkeursgedrag je laat zien en door welke bril jij de wereld ziet.
Ik weet dit zeker vanuit de praktijkvoorbeelden in mijn werk en bij mezelf. Ik heb mensen echt zien veranderen – of beter gezegd: ik heb overtuigingen zien transformeren en daardoor gedrag van mensen blijvend zien veranderen. Misschien ken je iemand die iets heel heftigs heeft meegemaakt in zijn leven. Wat deed dat met zijn gedrag?

DISC gebruiksaanwijzing

Midlife
Ik had het net over de basisprogrammatuur die rond je puberteit in je systeem wordt vastgebakken. De meeste mensen komen er enkele decennia later achter dat die programmatuur niet meer voldoet in hun huidige leven. Zeg maar dat je anno nu nog met Windows98 werkt. For the time being was dat prima, maar voor nu echt verouderd. Update op update hielpen om de zaak nog draaiende te houden, maar op een gegeven moment gaat het echt niet meer. Dat moment noemen we de midlife: je komt erachter dat het oude besturingssysteem niet verder meer ge-update kan worden en niet langer meer voldoet. Echter alle programma’s die je hebt draaien, zijn aangeschaft op het oude besturingssysteem. Maar ja: je hebt nu eenmaal Windows98 aangeschaft en zult daar de rest van je leven mee verder moeten. Zo ben je nu eenmaal… Toch?
Of stap je toch maar een keer over op een nieuw besturingssysteem, eventueel met hulp van een specialist. En open je daarmee een nieuwe wereld vol mogelijkheden…

 

bluescreen

 

Ik wens je mooie ont-wikkelingen 🙂

 

Marc

PS: Het gaat wat te ver voor één artikel om de lagen onder de filters ook nog te bespreken en het voegt in deze ook niet veel toe. Mocht je interesse hebben in verdere toelichting, laat me dat dan gerust weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.