Zet je team in zijn kracht

In dit artikel geef ik een samenvatting van het boek “De Orka Award“. Wat kunnen wij leren van de manier waarop Orka’s worden getraind? Orka’s zijn grote, sterke en slimme dieren die zich niet laten domineren. Ze blijken toch getraind te kunnen worden door enkel aandacht te besteden aan positief gedrag. Een methode die aansluit op mijn visie op het laten groeien van teams.

orka award

Het boek van Ken Blanchard gaat over de kracht van positieve feedback: goed gedrag belonen en slecht gedrag negeren. Het boekje is geschreven in romanvorm en gaat over een manager van een organisatie waar het allemaal niet zo lekker loopt: Wes. Tijdens een bezoek aan een een orka-show vraagt Wes zich af hoe ze de orka’s zo ver krijgen dat ze uit het water en over de touwen springen.

Hij vraagt het de orkatrainer: Dave. Die geeft aan dat het weinig zin heeft een orka te straffen tijdens training als die niet doet wat gewenst is want de volgende dag moet hij weer bij diezelfde orka in het water springen. Nee, hij zorgt ervoor dat de orka hem vertrouwt. Hij benadrukt het positieve om te bouwen aan vertrouwen.

De training gaat volgens een simpel basis-principe. Hoe meer aandacht je aan bepaald gedrag besteedt, des te vaker zal dat gedrag zich voordoen. Ze hebben dus geleerd om vooral aandacht aan positief gedrag te besteden en negatief gedrag te negeren. Hierdoor gaat de orka steeds vaker goed gedrag vertonen. Als je negatief gedrag niet wilt aanmoedigen, moet je er niet te veel tijd in steken. Meer belonen dus, dan straffen.

 

orka vis

 

Hoe leren ze orka’s uit het water en over het touw te springen? In het begin wordt er onder water een touw gespannen. Elke keer als de orka over het touw zwemt, wordt hij beloond. De ene keer krijgt hij een vis, de andere keer een knuffel en weer een andere keer een kwartier spelen. Er is dus variatie in beloning zodat er geen gewenning ontstaat! Elke keer als de orka onder het touw door zwemt gebeurt er niets. Langzamerhand wordt het touw steeds hoger in het zwembad gehangen, totdat het boven water uitkomt.

 

orka springt

 

Wes realiseert zich dat hij het in zijn organisatie vaak andersom doet: als mensen goed werk leveren, dan horen ze er zelden iets over. Wanneer ze iets fout doen, dan heeft dat de volle aandacht! Wes leert vervolgens om de “Orka Award” methode toe te passen in zijn bedrijf:
– Beloon mensen onmiddellijk
– Maak het positieve gedrag expliciet
– Laat je eigen positieve gevoel daarover merken
– Moedig de mensen aan om met het positieve gedrag door te gaan

 

motivatie

 

De enige manier waarop mensen (en Orka’s dus ook) werkelijk doen wat jij wilt, is een positieve vertrouwensband met hen te ontwikkelen. Benader mensen positief en je zult positieve resultaten boeken. Mocht iemand, hoeveel training en aanmoediging je ook geeft, beneden het gewenste niveau blijven presteren, dan moet hij niet gestraft worden. Ga dan samen met hem op zoek naar werk waarin hij wel succesvol kan zijn.

 

like

 

Ik wens je veel positieve energie

Marc

Dit boek sluit aan op mijn visie op “inspireren van teams”. Heb je interesse in een workshop of presentatie hierover? Neem dan contact met me op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.