Wie is nou echt authentiek?

Ik ben niet authentiek. Jij ook niet. Niemand die ik ken is authentiek. En toch ken ik veel mensen die het belangrijk vinden om authentiek te zijn. En pretenderen dat ook daadwerkelijk te zijn. Inclusief ik zelf. Tot voor kort dan. Ik beken bij deze dat ook ik voor een heel groot deel gevormd ben door mijn omgeving. Helaas moet ik constateren dat authentiek zijn een utopie is.

(niet) authentiek

Omgevingsbewustzijn
Ik kwam deze tekst tegen die voor mij erg goed duidelijk maakt waardoor wij niet authentiek (kunnen en mogen) zijn. Ik citeer Yolande Rommers, creatief therapeute bij Boven Jan in Galder: “Omdat we sociale wezens zijn, zijn we gevoelig voor hoe anderen met ons omgaan. Als we als kind worden gekwetst door mensen van wie we afhankelijk zijn, leren we om ons aan te passen zodat we hun liefde niet verliezen. Maar ook in ons dagelijks leven kunnen we bij anderen iets van beoordelingen op te merken waardoor we ervoor kunnen kiezen om onze gevoelens te verbergen en ons aan te passen. Omdat we niet uit de sociale boot willen vallen. Maar daar betalen we een prijs voor. Die varieert van (lichte) ontrouw aan ons zelf tot niet meer weten wie we ten diepste zijn. In de omgang met anderen leer je als het ware vaak om je innerlijk weten het zwijgen op te leggen”

Door je omgevingsbewustzijn, laat je jouw keuzes dus meer beïnvloeden door je omgeving (beter gezegd: door wat je denkt dat de omgeving van je verwacht) dan door jouw innerlijk kompas (jouw eigen gevoel). Je bepaalt zelf niet meer (in het hier en nu) wat je doet, maar wordt aangestuurd door jouw eigen beperkende overtuigingen. En op het moment dat je jezelf dat realiseert – bewust of onbewust – kun je je ten diepste ongelukkig voelen. Ook al lijkt voor je omgeving dat je alles goed voor elkaar hebt.

ook jij bent een kuddedier..

Jong geleerd is oud gedaan
Ik werd met mij neus op de feiten gedrukt toen ik lekker gek aan het doen was met mijn dochter van 11 jaar. Als je mijn artikelen leest, kun je je voorstellen dat ik probeer haar zelfbewust en met een open mind op te voeden. En toch zei ze tegen me: “Papa, ik vind het echt leuk als je gek doet. Maar wil jedat niet doen als mijn vriendinnen erbij zijn? Want dan schaam ik me een beetje…”. Dat wist ik al een tijdje, maar op dat moment drong het pas echt tot me door…. Ook mijn dochter van 11 ontkomt niet aan de conditionering van de omgeving. En een fractie later realiseerde ik me: en ik natuurlijk ook niet…

doe niet zo gek....

Zingeving
Die bewustwording zie ik bij veel leeftijdgenoten. Zo midden in je leven komt er een moment waarop je je afvraagt “Waar doe ik het eigenlijk allemaal voor? Wat is het hogere doel? Wat maalt me echt gelukkig. Het is het moment dat je op zoek gaat naar zingeving. Je zou het de midlife kunnen noemen. Of niet natuurlijk als jou dat niet overkomt ☺.

Midlife? Of jongensdroom?

Een oefening om jouw zingeving te vinden.
Ik coach nu een jaar of 3 onder andere mensen die met dit zingevingsvraagstuk worstelen. Zij het dat dit aan het begin van e coaching meestal nog niet bewust zo heet. Het is een illusie om te verwachten dat je deze met een simpele oefening kunt vinden. Ik kan je vertellen dat wat mij betreft deze zoektocht de rest van mij leven duurt. En ik beleef daar iedere dag veel plezier aan.
Om een goed begin te maken, kan ik een vrij simpele oefening aanraden. Deze heeft mij destijds veel geholpen en pas ik vaak toe in de coaching. Het is de oefening waarin je de logische niveaus van NLP doorloopt. Als je op deze link klikt, vind je een duidelijke omschrijving daarvan. De oefening helpt je om een kompas voor jezelf te formuleren. Voor mij werkte het om daarna mijn affirmatie te formuleren en even later mijn persoonlijke doelstellingen. Hierover schreef ik al eerder in dit artikel over affirmatie en dit artikel over je persoonlijke missie.

logische niveaus

Ik ben dus niet authentiek en vind dat iedere keer dat ik me daarvan bewust ben erg vervelend. Het doet me pijn. Die pijn heb ik echter nodig als energiebron om in beweging te komen zoals ik twee artikelen geleden beschreef. Dus direct na het voelen van die pijn, voel ik de passie om weer met mezelf aan de slag te gaan. De volgende stap op mijn ontdekkingsreis. En daar word ik erg blij van.

Sketchboard (20150225 @ 23-00-02)

Wil je ook ontdekken wie je bent? En daarnaar handelen? Dan wens ik je veel pijnlijke momenten waarin je je realiseert dat je ontrouw bent aan jezelf. En het lef en de kracht om van daar uit in actie te komen.

Marc

Als je iemand kunt gebruiken om je te helpen om jouw eigen leven meer zin te geven, laat het me dan weten. Ik loop graag een stukje mee op jouw ontdekkingsreis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.