Wie een zwart gat graaft, valt er zelf in

Ben jij ook zo druk met je werk, bedrijf, vereniging, etc. Druk met van alles en nog wat, maar vooral bezig blijven. En als je even niet bezig bent? Dan ontspannen je. Nou, tot zover niets vreemds, toch? Herkenbaar? Leef jij ook zo? Niks mis mee. Tot het moment dat je (om wat voor reden dan ook) stopt met werken. Of geen voldoening meer haalt uit al die activiteiten en het niks doen. Of ergens voelt dat je wat mist. En dan? Het bekende  ‘zwarte gat’… En die heb je zelf gegraven!

Ik moet meteen denken aan een kennis van me die enkele jaren geleden met pensioen ging. Hij had zo ongeveer heel zijn leven bij de politie gewerkt en mocht wat eerder stoppen (toen kon dat nog…). Vanuit zijn werkgever kreeg hij een heel programma aangeboden om te voorkomen dat hij in dat zwarte gat zou vallen. Om zinvolle invulling te geven aan de tijd buiten het werken. Ook hoor ik regelmatig over mensen die hard hebben gewerkt – bijvoorbeeld ondernemers – die niet zo lang meer leven wanneer ze stoppen met werken. Ze missen dan een drijfveer, iets om voor hun bed uit te komen, iets om zich voor in te zetten. Blijkbaar zijn ze daar vóór die tijd niet of nauwelijks mee bezig geweest.

Hoeveel tijd en energie besteed jij aan het zinvol invullen van je leven? Wat vind jij belangrijk om in je leven te hebben? Waar word jij gelukkig van? Als jij bijvoorbeeld twintig jaar verder bent en jezelf de vragen stelt: “Heb ik mijn tijd en energie aan de goede dingen besteed; de dingen waardoor ik me gelukkig voel? Heb ik de goede keuzes durven maken, hoe lastig die  soms ook waren? En hebben mijn keuzes bijgedragen aan mijn geluk? Of heb ik mezelf mee laten voeren op de stroming van mijn omgeving? Heb ik geleefd of ben ik geleefd (heb ik me laten leven)?”. Wat zouden dan de antwoorden zijn?

Niet zo heel lang geleden dacht ik dat ik een pasklaar antwoord moest hebben op veel van deze vragen. En dat is verrekte lastig kan ik je vertellen. Inmiddels denk ik daar anders over. Happiness is a way of life, not a destiny. Het beantwoorden van vragen als: “Waar word ik gelukkig van?” en “Wat wil ik nog gedaan hebben in mijn leven?” is minder belangrijk dan ermee bezig zijn.

NLP logische niveaus

Ik gebruik zelf vaak de alignment-oefening. Dat is een oefening om de logische niveaus op ”en lijn te brengen en je energie te focussen op datgene dat écht belangrijk is in je leven. De uitkomst daarvan kan bijvoorbeeld de verwoording van je persoonlijke missie zijn of een duidelijke affirmatie. Tijdens het coachen heb ik o.a. met deze oefening veel mensen in beweging gekregen die bewust of onbewust ‘op zoek’ waren naar hun persoonlijke missie.

Met het risico dat je deze afsluiting wat zweverig vindt (terwijl ik mezelf juist een pragmaticus vind), wens ik je veel zingeving om je zwarte gat te kunnen vullen. Die kan namelijk iedereen vinden.

Marc

7 thoughts on “Wie een zwart gat graaft, valt er zelf in

 1. Hé nou wordt het net spannend en dan hou je op. Kom op. Laat zien hoe jij dit aangepakt hebt. Hoe heb jij jezelf op het juiste zingevingspad gekregen?

  1. Dag Els,

   Leuk dat je mijn artikel spannend vindt. Zoals je in mijn blog kunt zien, schrijf ik meerdere artikelen vanuit mijn eigen ervaring. Volgens mij vind je daar ook een groot deel van het antwoord op je vraag.

   Marc

 2. Hey Marc toen ik het las moest ik direct denken aan het Chinese spreekwoord ‘种植果树的最佳时间是在20年前,第二个最好的时间是今天’ in een vrije Nederlandse vertaling ‘het beste moment om een fruitboom te planten is 20 jaar geleden, het op één na beste moment is vandaag’.
  Dus waarom wachten op iets waar je vandaag mee kunt beginnen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.