We zijn verworden tot slaven van het geld

Als geld geen rol zou spelen, wat zou je dan doen? Zou je dan andere keuzes maken dan nu? Zou je dan gelukkiger zijn? Denk je dat het mogelijk is om die keuze ook in je huidige leven te maken? Ik weet zeker dat HET kan! De vraag is of JIJ het kunt. Of beter gezegd: of je het DURFT. Nog beter: of je het echt WIL.

In een eerder artikel feliciteerde ik de mensen die hun baan zijn kwijt geraakt. Natuurlijk heb ik daar wat onbegrip als reactie op gehad (en ook nog wat stevigers). Het mooiste is echter dat ik ook verschillende praktijk verhalen van mensen heb ontvangen die inderdaad hun baan waren kwijtgeraakt en daar veel ‘rijker’  uit zijn gekomen. Ook zij zouden overigens deze felicitaties in eerste instantie niet hebben begrepen. Achteraf erkennen zijn dat het kwijtraken van de schijnzekerheden juist heeft geleid tot het maken van goede keuzes.

In het artikel over ontwikkelingshulp tip ik al aan dat we ons laten sturen door verkeerde drijfveren. Vandaag kwam een filmpje op mijn pad welke ik in dat kader wil delen. If money didn’t matter:

Ik hoor je denken: “Ja, maar…… ik heb toch geld nodig om te kunnen leven?” Dat klopt! Maar dat betekent nog niet dat het verdienen van geld je drijfveer hoeft te zijn. Petra schrijft in haar reactie op mijn blog: ” Ik ben ruim een jaar geleden mijn baan kwijt geraakt, na 12 jaar vaste aanstelling ging ik zonder vertrekpremie de keien op en moest er maar mee dealen. En dat heb ik gedaan, hoe lastig ook. Ik heb alles moeten resetten. Mijn idee over het verleden, mijn idee over de toekomst, mijn wensen en mijn verwachtingen. Met als gevolg dat ik een baantje accepteerde voor 8 uur per week, tegen een salaris dat een stuk lager lag dan mijn uitkering. Menigeen heeft me voor gek verklaard toen, maar het voelde goed en ik heb gelijk gekregen.”

Het is jammer dat er iets vervelends nodig is om tot de juiste keuze te komen. Of dat nu een ongeluk is, of ziekte Of dat nu het kwijtraken van je baan is of een crisis (economisch of midlife bijvoorbeeld). Hoeveel mooier is het als je vanuit positieve verlangens tot de volgende conclusie komt:

Petra: “Inmiddels is het baantje uitgegroeid naar 32 uur en ik heb het leuker dan ooit tevoren. Ik doe precies wat bij me past in een heerlijke omgeving, ik ben zó veel gelukkiger dan toen in die vaste baan met een beter salaris. De moraal van dit verhaal: ook als je de 45 voorbij bent kun je je hart volgen en geluk hebben. Ik heb altijd vertrouwen gehad in een goede afloop, zou dat het geheim zijn?”

Dromen, durven, doen! Ik coach momenteel enkele mensen om de stap naar geluk te zetten. Niet vanuit een crisis, maar vanuit de droom om echt gelukkig te worden. Om te leven in plaats van overleven.Ik kan je zeggen dat dit en grote uitdaging is en heb enorm respect voor de stappen (en soms stapjes) die zij hierin maken. Ook hier zie ik het bewijs dat HET kan. En het bewijs dat JIJ het kunt. Als je maar DURFT. Als je maar WILT!

Ook in het zakendoen zie ik deze fouten. Veel teveel bedrijven en veel teveel verkopers zijn veel te lang gefocust geweest op zoveel mogelijk geld verdienen. (daar plukt de maatschappij nu de vruchten van). In plaats daarvan kunnen ze beter energie steken in toegevoegde waarde leveren aan hun relaties. En zich afvragen waarom mensen zaken met hen willen doen en hoe ze met hun expertise hun klanten echt kunnen helpen. Daar komt dan vanzelf achteraan dat je een factuur mag sturen. En het mooiste is dan nog dat de klant deze factuur met een glimlach op zijn gezicht betaalt. En dat is een oprechte glimlach, omdat hij zich realiseert dat hij voor dat geld veel heeft ontvangen. Het is net als met voorrang in het verkeer: die kun je geven en  krijgen. Dat is wat anders dan voorrang nemen. Daar krijg je namelijk ongelukken van.

Ik wens je veel wilskracht om de goede keuzes te maken!

Marc

3 thoughts on “We zijn verworden tot slaven van het geld

  1. Hallo Marc,

    Leuk dat je me geciteerd hebt! En het mooie is, dat het einde van je blog van vandaag precies de omgeving schetst waarin ik terecht gekomen ben, namelijk een club die de wereld elke dag een beetje mooier probeert te maken en daar ook nog geld mee verdient.

    Goed zijn voor jezelf, goed zijn voor elkaar en goed zijn voor je klanten. Dat levert op, in ieder opzicht en voor iedereen. Ik realiseer me dat ik naast vette pech ook geluk gehad heb, of een kans gegrepen. Hoe dan ook, ik kan eindelijk doen wat ik het allerliefste doe en daar word ik heel gelukkig van, elke dag weer.

    Ik blijf erbij … je hart volgen en vertrouwen houden is nooit verkeerd, iets kleins kan altijd iets groots worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.