Waarom goede voornemens gedoemd zijn om te mislukken

De vakantie zit er weer op. Vol frisse moed en vol goede voornemens gaan we weer “aan de slag”. En dit keer weet je het zeker: je gaat dingen anders aanpakken. Nu echt! Want in de vakantie heb je tijd gehad om e.e.a. te laten bezinken. Je bent tot de conclusie gekomen dat je zo echt niet meer verder wilt en hebt nu scherp wat je wilt en nóg scherper wat je niet meer wilt. Net als vorig jaar eigenlijk. Maar nu gaat het je wel lukken! Toch?

Hoe ontstaan de goede voornemens?
De vakantie is typisch een moment waarop de goede voornemens ontstaan. Na de stressvolle opstart – iedereen moet even wennen – kom je letterlijk tot rust. Er hoeft even niets meer, dus er is ruimte om na te denken en…. te voelen. In de rijdende trein waar je normaal in zit is daar geen tijd voor. En geen ruimte om na te denken over allerlei zaken waarover je niet zo tevreden bent. Je moet immers door.
En als je dan voelt, wordt je ook duidelijk wat je gedurende het jaar allemaal “hebt geparkeerd”. Kleine ergernissen of zelfs een groter gevoel van niet gelukkig zijn. En die pijn voel je wanneer de gelegenheid er wel is des te harder. En vanuit dat gevoel weet je het zeker: je wilt niet meer terug naar de situatie voor de vakantie.

Een ezel stoot zich geen twee keer…
En dan, een paar weken na de vakantie….. moet je schoorvoetend toegeven dat het er ook dit keer niet van is gekomen. Net als vorig jaar eigenlijk. En waarschijnlijk maak je jezelf wijs dat het eigenlijk ook niet zo belangrijk was (ontkenning van behoefte, Ingeborg Bosch, PRI). Anders zou je toch tot de conclusie moeten komen dat je hebt gefaald. Waar maakte je je eigenlijk zo druk om in de vakantie? Wat bezielde je eigenlijk in de vakantie? Precies die vraag raakt de kern. Tijdens de vakantie hoefde je niets. Je kon bij je gevoel, bij jezelf, bij je bezieling. En je kwam tot de conclusie dat je niet meer met bezieling werkt (of zelfs leeft..).

Mijn model van "leven met bezieling"
Mijn model van “leven met bezieling”

In de trein die doordendert
En dan is de vakantie voorbij. En je stapt weer in de denderende trein. Even stribbel je nog tegen, in de slipstream van het gevoel dat je in de vakantie tot inzicht en goede voornemens bracht. Maar nog even en dan sta je weer in de doe-modus (in mijn bovenstaand model de buitenste blauwe ringen). En de doe-modus en bezieling (wie je “eigenlijk” bent, in het model de oranje ringen) gaan niet zo makkelijk samen. Voelen en doen tegelijkertijd is namelijk heel ingewikkeld. En dan wint “doen” het bijna altijd. Totdat je te lang jezelf voorbij bent gelopen. En dan ga je onderuit….

Hoe zorg je er dan voor dat je dit jaar wel…
Eigenlijk is het antwoord simpel: maak het belangrijk genoeg. Zorg ervoor dat je tijd en ruimte creëert om structureel, op zeer regelmatige basis blijft voelen. Hou vooral je bezieling vast! Met beide handen, vol overtuiging! Geef er prioriteit aan. Maak tijd vrij om te “zijn” en te “voelen” (bijvoorbeeld door meditatie, mindfulness en gewoon tijd inruimen dat je niets hoeft en ook niets doet). Maak bewuste keuzes. Besteed er dagelijks tijd en echte aandacht aan, ook al is het maar een kwartier (en niet één keer in de week).
En als je onvoldoende zelfdiscipline hebt (en die kans is m.i. minstens 90%), faciliteer dan een hulpbron, een stok achter de deur. Dat kun je doen door het bijvoorbeeld samen met je partner op te pakken. Of zoek iemand in je omgeving waarvan je weet dat die je kan helpen om je eigen afspraken na te komen. Een goede vriend of een collega die ook goede voornemens heeft. Help elkaar!
Of… door jezelf een coach te gunnen. Iemand die je helpt om bewuste keuzes te maken, om te blijven voelen, om trouw te blijven aan jezelf. Iemand die geen blad voor de mond neemt. Iemand die het niet schroomt om op gepaste wijze je “pain in the ass” te zijn.
En anders ga je gewoon verder zoals voor de vakantie. Want eigenlijk was al dat gemijmer in de vakantie maar soft gedoe. Toch?

Ik wens je veel bezieling!

 

Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.