Valse start en oud zeer

Stel je voor dat je een valse start maakt bij je nieuwe werkgever. Er gebeurt bij aanvang iets dat een heel slechte indruk op je maakt. In hoeverre heeft dat invloed op “hoe je in de wedstrijd staat”? Kan je op enig moment weer met een schone lei verder? Of blijft het jouw kijk op de gebeurtenissen beïnvloeden?

Objectief waarnemen
Objectief waarnemen is misschien wel het moeilijkste dat er is; je neemt namelijk altijd waar vanuit je eigen referentiekader. Dat referentiekader wordt bepaald door de ervaringen die jij meeneemt uit jouw leven. Ze “kleuren jouw bril” en bepalen dus hoe jij een bepaalde situatie waarneemt. In marketing bestaan daar zelfs  termen voor: selectieve waarneming en selectieve perceptie.

Selectieve waarneming
Met selectieve waarneming wordt bedoeld dat verschillende mensen in dezelfde situatie verschillende dingen zien. Je neemt namelijk maar een deel van de werkelijkheid waar. Dit kan ook niet anders want anders zou je stapel gek worden van de grote hoeveelheid prikkels om je heen. Zoek op YouTube maar eens op selective perception en je vindt voorbeelden te over. Hier heb je er een:

Selectieve perceptie

Je neemt dus maar een deel van de werkelijkheid waar. Dat is al de eerste beperking. Daar komt nog eens bij dat je ook nog je eigen betekenis geeft aan de dingen die je waarneemt. Zo bouw je net als ieder ander je eigen waarheid.

Valse start
Dus stel dat je ergens valse start maakt. Je begint bijvoorbeeld bij een nieuwe werkgever en de eerste ervaring is iets heel negatiefs. Als je na die valse start kijkt vanuit selectieve waarneming en perceptie, dan heb je dus de neiging om alles wat er gebeurt in een negatief daglicht te zien. In theorie is het mogelijk om daar afstand van te nemen en met een zogenaamde schone lei te beginnen. In de praktijk zie ik echter dat dit ontzettend moeilijk is en dat er vaak toch iets blijft hangen. Er hoeft – soms ook veel later – maar íets te gebeuren… en de negative kijk vanuit het verleden steekt weer de kop op. De valse start blijft zijn schaduw werpen over alles wat er gebeurt.

 

 

Schone lei
Als je ooit al eens een echte lei hebt schoongemaakt dan weet je ongetwijfeld dat er eigenlijk altijd wel wat achterblijft. Je moet behoorlijk je best doen om hem schoon te krijgen. Zo ook in deze gevallen: als je met een schone lei verder wilt, zal je er samen actief aan moeten werken om de valse start ook echt uit te wissen. Dat kost veel tijd en energie en je weet nooit of het echt gelukt is.

 

 

Soms is er teveel gebeurd om nog “fris” verder te kunnen. De beste optie is dan om door de zure appel heen te bijten en ergens anders een nieuwe start te maken; een echte schone lei dus. Vaak zie je dat bij mensen die echt al lang ergens zitten en in de loop van de tijd negativiteit hebben opgebouwd (bijvoorbeeld door organisatorische veranderingen).

Een goed begin
Een goed begin is het halve werk. In sommige spreekwoorden ligt veel wijsheid opgeslagen. Zo ook in deze: stel je eens voor dat je een hele goede start maakt samen. Bij alles wat daarna gebeurt, is de nieuwe collega geneigd om dit in het positieve daglicht te zien. Al zouden er dingen gebeuren die niet helemaal kloppen, dan wordt dat gerelativeerd. Hoe fijn is dat!

Een gewaarschuwd mens
Het moraal van het verhaal is tweeledig. Ten eerste: zorg voor een goed begin. Dat is in eerste instantie een beste investering, maar je hebt er op lange termijn erg veel profijt van! Ten tweede: wanneer er dan toch een valste start is geweest: zorg dat je dat open bespreekt en over in gesprek blijft. Blijf alert op signalen dat de negatieve ervaring zijn schaduw werpt op gebeurtenissen in het nu.

 

Ik wens je een roze bril 🙂

 

Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.