Team helpt persoonlijke prestaties om zeep

Synergie: 1+1 = 3. Helaas zie ik in de praktijk echter het tegenovergestelde. Veel vaker is de optelsom van de individuele capaciteiten groter is dan die van het team. 1+1=1,5 (hooguit..). Dus dan maar allemaal je eigen ding doen? En niet werken in en team? Dat kan. Alleen is het maximale resultaat dan 1+1=2. En er zit veel meer in! Hoe? Dat zal ik je vertellen.

Laat ik maar met de deur in huis vallen: afdelingen zijn in veel gevallen eerder een groep mensen dan een team. Er wordt slecht gecommuniceerd, verantwoordelijkheden worden afgeschoven in plaats van genomen. niemand durft elkaar aan te spreken op verantwoordelijkheden, als die al bekend zijn….. Iedereen werkt (te) hard en toch is het resultaat teleurstellend.

Ik zie hier allemaal gevolgen van “de crisis” en de periode daarvoor. Wat mij betreft zijn dit indirecte gevolgen. De werkelijke bron ligt in het gebrek aan leiderschap in de afgelopen decennia. Voor de crisis ging alles “vanzelf”. En de afgelopen jaren hebben veel managers zich genoodzaakt gevoeld om onder druk van korte termijn scores vooral te denken in kosten beperking en risico’s vermijden. In afwachting van betere tijden. Iedereen die daar nu nog op wacht en hoopt zal ik uit de droom helpen: de betere tijden zijn er al. Ze zijn alleen (blijvend) anders dan een paar jaar geleden. De schuld van de manager dus? Dat gaat wat mij betreft te kort door de bocht. De manager kan echter wel actie ondernemen om het tij te keren en van een groep mensen (weer) een succesvol team te maken.

Wat moet er dan gebeuren om de teamprestatie groter te maken dan de som van de individuele prestaties? In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat in mijn intuïtieve aanpak in grote lijnen een stappenplan te onderscheiden is:

1. Geef het goede voorbeeld: wees als leider onbaatzuchtig, dienstbaar, transparant en 100% betrouwbaar. Zorg ervoor dat iedereen in de groep ervan overtuigd raakt dat hij (lees ook: zij) serieus genomen wordt en dat er naar hem wordt geluisterd. Wees er ook duidelijk in dat het groepsbelang altijd boven het individuele belang staat, ook dus boven het belang van de manager! Bouw structureel aan vertrouwen!

2. Ga de confrontatie aan met alle onduidelijkheden en conflicten in de groep en eis dat ook van de groepsleden. Stel jezelf daar ook kwetsbaar in op. Gebruik (de theorie van) het Johari-venster

3. Bepaal met het team het gemeenschappelijk doel nadat je hebt gediscussieerd over de omgevingsfactoren waarmee je te maken hebt. Met andere woorden: bepaal SAMEN de Visie en Missie van het team. Leg deze vast en zorg ervoor dat IEDEREEN volledig begrijpt wat deze voor hem betekenen. Daarna bepaal je samen de kernwaarden.

4. Laat ieder teamlid verantwoordelijkheid nemen over zijn rol in het team. Zorg dat hij het team laat weten wat ze van hem mogen verwachten en waar ze hem op mogen aanspreken. Zorg ervoor dat iedereen zich volledig committeert aan die rol.

5. Creëer en onderhoud een cultuur van openheid en vertrouwen binnen het team. Coach structureel op deze basishouding naar elkaar.

In de meeste gevallen lukt het zonder hulp van buitenaf niet om het stramien te doorbreken. Veel managers zien het als brevet van onvermogen om daarvoor ondersteuning in te roepen. Het tegendeel is waar. De beste managers weten exact waar hun beperkingen zitten en zorgen ervoor dat deze gecompenseerd worden. Het ontkennen van behoefte aan ondersteuning is niet alleen zwak, maar ook nog eens dom. Maar dat is mijn bescheiden mening 🙂

Het resultaat van een goed functionerend team? Allereerst: succes! Succes in de vorm van efficiency en effectiviteit. Bijkomend voordeel: gelukkige teamleden en laag ziekteverzuim!

Ik wens je veel synergie 🙂

Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.