Slechte eigenschappen bestaan niet

Na het lezen van deze titel zal je wel denken: “Nou… ik weet er wel een paar!“. Da’s mooi, dat dacht ik ook nog niet zo lang geleden. Of beter gezegd, dacht ik daar niet zo over na. Dat is het leuke van coach zijn: dan kom je wat dingen tegen, coacht anderen op belemmerende overtuigingen en spiegelt dat dan naar jezelf. Want weten en doen ligt soms ver van elkaar. En ik ben gelukkig ook maar een mens. Afijn, laten we de #OMDENKEN uitdaging aangaan en alle slechte eigenschappen die in ons opkomen ombuigen. En laat dat in “maar” 8 van de 10 gevallen lukken. Dan hebben we veel winst geboekt om onze wereld mooier te maken! En in het verbeteren van relaties!

 

 

Een vis kan niet in een boom klimmen

En een aap kan niet zo heel geweldig zwemmen. Dus is het een slechte eigenschap van die vis dat hij niet kan klimmen? Nee natuurlijk niet, dat is nu eenmaal zo. Vissen zijn op deze wereld om in het water te leven en daar hoeft hij niet te klimmen. Is het dan een goede eigenschap van de vis dat hij als de beste kan zwemmen? Uuuhhhmmm… Nou als we het zo bekijken dus ook niet. Het zijn gewoon de eigenschappen van de vis.

Maar stel dat je een dier nodig hebt dat voor je in de boom klimt (geen idee waarvoor, maar stel dat..). Zou je dan een vis uitkiezen? Waarschijnlijk niet, want je weet dat een vis niet kan klimmen. Maar als je dat niet zou weten, en je zou de vis ervoor uitkiezen.. Dan zou je geneigd zijn om de vis te beoordelen op zijn slechte eigenschap: hij kan niet klimmen (nou ja…. sommige vissen wel een klein beetje).

 

 

Zo beoordelen we mensen

Vind je het een flauwe vergelijking? Het is toch voor de hand liggend dat een vis niet kan klimmen? Dat klopt. Maar het gaat om het principe, de manier van er tegenaan kijken. Zo beoordelen we namelijk ook mensen. We hebben het over goede en slechte eigenschappen. Maar die bestaan dus niet! Een eigenschap is… niks meer dan een eigenschap en blijft een eigenschap. Goed of slecht is het oordeel dat je er zelf op plakt en is volledig afhankelijk van de manier waarop je naar die eigenschap kijkt.

Zo kan het natuurlijk zijn dat een eigenschap niet zo goed past bij een taak die iemand moet uitvoeren. Stel dat jij leiding moet geven aan een ploegje mensen. En stel dat je daar erg onzeker over bent. Je bent een perfectionist en bang het verkeerd te doen. Dus voordat je leiding aan die ploeg geeft, wil je eerst alles zelf tot in de puntjes beheersen. Maar daar is helemaal geen tijd voor. Dat is dus in dit geval een slechte eigenschap van jou. Toch? Of is jouw onzekerheid en perfectionisme een goede eigenschap? Geen van beide dus…. denk eens om….! Het is een taak die op dit moment niet goed bij je past.

Ik daag je uit!

Goed, ik daag je uit! En mezelf ook. Laten we proberen alles wat we momenteel als slechte eigenschap zien bij onszelf en anderen niet meer te labelen, maar als eigenschap te zien. Dat kan best lastig worden. Want wat bijvoorbeeld als je wilt afvallen en je hebt weinig zelfdiscipline. Dat is dan toch een slechte eigenschap. Hoe denk je die om dan? Mee eens: die is wat lastiger dan de klimmende vis.

Afijn, ik daag je dus uit om op dit bericht te reageren  en met #omdenken te bewijzen:  #slechteeigenschappenbestaanniet. Weet jij een mooi voorbeeld? Deel hem dan met ons. Heb je er een waar je niet uit komt? Deel hem ook, dan gaan we deze “slechte eigenschap” samen ombuigen.

 

 

Pak jij deze spreekwoordelijke handschoen op?

 

Marc Bekker | Team Inspirator

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.