Onbekend maakt onbemind…

Vandaag kwam ik weer tot een nieuw inzicht. Zomaar uit het niets. En ik heb ontdekt dat we van elkaar iets kunnen leren wat we allebei nog niet weten. Dat is gek hè? Dat is het zeker. En het is even bijzonder en wonderbaarlijk. Er ligt een on-ontdekte wereld recht voor onze voeten. We hoeven ons er alleen maar voor open te stellen! Ik ga dit geheim met je delen… Ik zweef met beide benen op de grond
De eerste ontdekking die ik vandaag deed, is dat mensen soms verwachten dat je zweverig bent als je met persoonlijke groei bezig houdt. Ik was in een goed gesprek en mijn telefoon ging af (letterlijk, want ik heb een zeer hoorbare ringtone..). En mijn gesprekspartner keek wat verrast en zei: “Oh… ik had bij jou een heel esotherische ringtone verwacht“. Ik moest er wel om glimlachen. Hmmm… ben ik zweverig? Nee, absoluut niet. Ik ben heel pragmatisch. Misschien ben ik wel zweverig met beide benen op de grond. Ik heb daar een uitgesproken idee over, daarover later meer (in mijn boek dat ik schrijf:-) ).  

ik zweef

De verborgen schat
Ik schreef in mijn vorige blog al eens over het Joahri-venster. Toen had ik hem al begrepen dacht ik. Maar vandaag “ontdekte” ik dat er nog een veel grotere “verborgen” schat recht onder mijn neus lag al die tijd. Blijkbaar had mijn onderbewuste even tijd nodig om een en ander aan elkaar te linken en het model echt te doorgronden.

johari

 

De eerdere keren dat ik het model aanhaalde, had ik goed begrepen hoe je de “open ruimte” (ook wel de arena genoemd) kunt vergroten door je verborgen gebied (ook wel “masker” genoemd) en je blinde vlek te verkleinen. Dat is een zeer pragmatische manier om als individu en als team te groeien. Er blijft dan alleen een “onbekend gebied” over. En die is wat mij betreft super interessant. Daar ligt de schat verborgen die zich de afgelopen week  schoorvoetend aan me liet zien en die ik vandaag ontdekte. Zomaar… in de auto 🙂

Bij allebei onbekend en toch..
Hoe kun je dan iets ontdekken dat bij allebei onbekend is? Dat kan denk ik ook niet. Maar hier pak ik terug op een vooronderstelling van NLPMensen beschikken over alle hulpbronnen/bekwaamheden die nodig zijn om hun doelen te realiseren.
Door dingen die je in je onderbewuste “weet” naar boven te halen, kun je nieuwe ontdekkingen doen. Je onderbewuste is sowieso het enige systeem dat iets “nieuws” kan creëren. Hersenen kunnen alleen maar HER-kennen.

En nu het geheim
Mijn praktijkvoorbeeld. Vorige week gebeurde er thuis iets dat ik niet zo leuk vond. Ik kreeg  mijn zin niet en merkte dat ik wat begon te mokken in mezelf. In plaats van het te bespreken, trok ik me in mezelf terug en keerde mijn partner letterlijk de rug toe. Op dat moment was ik me ervan bewust dat mijn kinderachtige gedrag me zeker niet zou helpen om dichter bij mijn doel te komen. Ondanks dat het ik het ook echt kinderachtig vond,  voelde het voor dat moment lekker om even te mokken. Even later – toen ik een tijdje in mijn sop had zitten gaarkoken en het lekkere gevoel definitief verdwenen was – besprak ik met mijn partner wat er “in mij” gebeurde. De strijd tussen ratio en gevoel. Het gedrag dat ik zelf kinderachtig vond. De angst die ik voelde om dit te bespreken (een stoere man zegt toch niet over zichzelf dat hij kinderachtig doet). En zo kwamen we samen tot nieuwe inzichten waar we allebei vooraf geen weet van hadden en waarmee we nu ons voordeel doen. Onze “arena” was ineens een stuk groter geworden.

zitten mokken

En nog een geheim
Dan gebeurde er nog meer (tsja, als je bewust leeft, gebeurt er best wel veel..). IK had deze week namelijk erg last van mijn rechterschouder. Pijn die doortrok tot aan mijn hoofd; erg irritant. In eerste instantie de praktische oplossing gezocht: masseren, insmeren met Arnica en een Diclofenac erin. Symptoombestrijding dus. Even later toch maar eens aan mijn onderbewuste gevraagd waar de oorzaak zou kunnen liggen (natuurlijk nadat mijn partner me dat al veel eerder had gevraagd, sorry….). Rechts is de mannenkant, de doe-kant, de dominante kant. Oké, maar eens aannemen dat daar dan een oorzaak zou kunnen liggen. Even laten bezinken en toen ik vandaag weer meer in mijn gevoel (mijn “zijn”) kwam, presenteerde zich het antwoord ook snel. Er waren de afgelopen week wel wat dingen waar ik me druk over had gemaakt.  En had me dat geholpen? Nee! Loslaten dus. En wonderbaarlijk genoeg is de pijn ook nagenoeg weg. Weer een stuk van het onbekende gebied ontgonnen.

De clou
De clou is dus eenvoudig. Luister naar je onbewuste bronnen: je gevoel en je lijf. Voel je emoties of pijn? Ga er niet vanaf, maar juist er naartoe. Maak de dingen die je nog niet begrijpt bespreekbaar (en daar is moed voor nodig, want wie is daar nu trots op..). En luister naar de dingen die in eerste instantie onwaarschijnlijk lijken.

Rest me om je mooie ontdekkingen in het onbekende gebied te doen. Veel plezier en geluk in je steeds groter wordende arena.

 

Marc

 

 

One thought on “Onbekend maakt onbemind…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.