Pijnlijke drijfveren

Vanuit de wet van aantrekkingskracht ben ik ervan overtuigd dat je positieve gebeurtenissen aantrekt wanneer je je energie daarop richt. Dus niet bezig zijn met wat je niet wilt, maar focussen op wat je wel wilt. En toch zoek ik de pijn op. Want juist die geeft me de energie om mijn positieve magneet in te zetten voor mijn groei. Tegenstrijdig? Niet meer nu ik begrijp hoe het werkt.

16678_fullimage_Angina_pectoris_medicijnen_plaatje_1

Pijn als stimulans
Een doorgewinterde verkoper weet het als geen ander: angst verkoopt het beste. Daar zijn onderzoeken naar gedaan. Bij gelijke referentiegroepen werd hetzelfde product aangeboden. In de ene groep werden positieve argumenten gebruikt (bijvoorbeeld: als je deze vitaminen slikt, voel je je fitter) en bij de andere negatieve argumenten (als je deze vitaminen niet slikt, word je ziek). En je raadt het al: in de tweede groep werd meer verkocht.
Zo werkt het m.i. ook met een persoonljke transformatie. Het actief opzoeken van een pijn waar je vanaf wilt, stimuleert je om in actie te komen. Die pijn is namelijk iets dat je in het hier en nu voelt (of kan oproepen). Het eventuele toekomstige prettige gevoel, dus hoe het zou kunnen zijn na de transformatie is iets dat je jezelf moet inbeelden. Het is ook iets dat je niet mist als je het niet hebt. Als je daaruit je energie moet putten voor je transformatie, is de kans groot dat de bron vroegtijdig uitgeput raakt.

101333997

Zout in de wond
Het kan zelfs helpen om nog wat zout in de wond te strooien. Focus eerst eens op de pijn van het gemis. Mensen zijn geneigd om die pijn te verstoppen en weg te relativeren. Mogelijk omdat ze bang zijn omdat ze de pijn niet kunnen verdragen. Het wegstoppen (jezelf voor de gek houden) zorgt ervoor dat je ook de energiebron om te transformeren wegneemt.
Ik ben bijvoorbeeld betrokken bij veranderingstrajecten binnen bedrijven. Vage klachten als “het loopt gewoon niet; we komen maar lastig echt vooruit en er is iets dat ons remt bieden te weinig stimulans om echt aan de slag te gaan. Het moddert maar door…
Mijn eerste stap is dan om zichtbaar en bespreekbaar te maken wat er nu allemaal aan de hand is. De vage klachten concretiseren zonder deze mooi in te pakken of te nuanceren. Auw! Dat doet pijn. Precies…. dat is wat er aan de hand is. Zal ik het nog een keer helder uiteen zetten? Of is de pijn al groot genoeg om de bron ervan weg te werken?

Sketchboard (20150225 @ 23-00-02)

En dan de positieve magneet
Goed… nu ben je in actie. Je voelt de pijn stevig en wilt ervan af. Maar weg van de pijn is geen richting. Die richting vind je in je missie (droom). Zoals Walt Disney zie: If you can dream it, you can do it. En voor degene die daar niks mee kan, vind je je richting ook door de alignment-oefening te doen. Ik gebruik deze regelmatig in coaching om te helpen je richting te vinden. Op deze pagina staat de oefening duidelijk omschreven. Ik voer de oefening nog wat anders uit door gebruik te maken van posities. En in deze fase is het juist belangrijk om de positieve richting te vinden. Het helpt om dan bijvoorbeeld een persoonlijke missie of een affirmatie schrijft en die letterlijk dagelijks onder ogen krijgt. Maar let op! Ook in deze fase is het belangrijk om nog regelmatig nieuwe energie te putten uit je oude pijn.

Vind je het nog steeds tegenstrijdig? Ga er dan gewoon mee aan de slag. DOEN is de sleutel tot begrijpen. Weet je nog? Met vallen en opstaan… En ik kan het niet vaak genoeg zeggen: zoek je pijn op! Daar ligt de energiebron voor jouw transformatie!

 

Ik wens je veel energie en mooie dromen!

 

Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.