Ontwikkelingshulp voor West Europa

We zijn met zijn allen hier in het Westen vreselijk arrogant.  We denken dat we de wijsheid in pacht hebben. Zijn we niet gewoon nog het stelletje barbaren die – net als in de tijden van de kruistochten – niet openstaan voor wijsheden uit andere culturen? Als we die arrogantie loslaten, kunnen we veel leren en ons letterlijk ontwikkelen.

Het gesprek dat ik gisteren had met Saskia deed me hier weer aan denken. Zij werkt als juridisch adviseur met haar bedrijf al langere tijd in zowel Nederland als Curaçao. In ons gesprek gaf ze het voorbeeld van de dames die daar in de winkel werken en een nors gezicht hebben als er een onbekende klant binnenkomt. Als er echter een bekende binnenkomt, lichten ze op en gaan enthousiast het gesprek aan. Ik dacht: “Ja eigenlijk is dat heel eerlijk en oprecht. Waarom zou je blij worden als je een gesprek aangaat met iemand die je niet kent. Logisch dat je er vrolijk van wordt als er een bekende binnenkomt. Wij Nederlanders zijn zo trots op onze klantgerichtheid. Maar hoe oprecht is dat? Zou het niet heerlijk zijn als je gewoon chagrijnig mag zijn als je dat bent?” Denk daar maar eens over na.

We leven in een maatschappij waar alles gestuurd is door geld. Zelfs dus de uitdrukking op je gezicht als er iemand in je winkel komt die misschien wel wat van zijn geld aan jou wil uitgeven. In de uitzending van Tegenlicht werd hier ook aandacht aan besteed. Met name de uitspraken van cultuursocioloog Douglas Rushkoff hebben indruk op mij gemaakt. Kijk maar eens naar de aflevering met de titel “Gaten in de Markt” en dan met name vanaf de 18e minuut.

20130130_125748

En vanaf 21:55 is pas echt confronterend. Zo is de zorg in Nederland ook enorm uit de bocht gevlogen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de thuiszorg. Jan-Willem legde me een tijdje geleden uit wat zijn bedrijf doet, o.a. bij thuiszorg. Het grootste deel van de euro die een zorgbehoevende betaalt gaat niet naar de persoon die daadwerkelijk de zorg levert, maar naar de ‘overhead’ van het bedrijf. Zij leveren een softwarepakket aan o.a. Buurtzorg waardoor die hele overhead er tussenuit kan. Dat is een goed voorbeeld van hoe we terug kunnen naar de essentie. Je begrijpt natuurlijk wel dat daar veel weerstand is vanuit de traditionele zorgverleners.

Ik moest ook denken aan een uitzending van “So you think you can dance” waarin een afrikaanse man meedeed aan de audities. Ik was daar zo enorm van onder de indruk omdat ik aan alle kanten zag dat deze man de muziek leefde en voelde. Dat is wat anders dan bewegingen maken op muziek. Het werkt ook andersom. Onbegrensd en onbeschaamd bewegen op muziek kan je helpen om in contact te komen met je gevoel. Roselie maakt hiervan bijvoorbeeld gebruik bij haar begeleiding van mensen die daar behoefte aan hebben en die meer in het hier en nu wilen zijn. Als ik dan zo’n man zie dansen, denk ik: “Wie heeft het hier nou begrepen? Wat staan wij hier in het Westen ver van onze kern af!”

Vincent, die al geruime tijd vanuit Kuala Lumpur met zijn bedrijf mensen coacht, vertelde me een tijdje geleden dat we in Nederland een woord hebben dien erg goed weergeeft wat we in deze tijd met zijn allen zouden moeten doen: ont-wikkelen. Ons hele leven bouwen we schillen op met kennis, oordelen, dogma’s, waarden en normen die onze kern vakkundig inpakken, te vergelijken met de rokken van de ui. Ik heb regelmatig een verhelderend gesprek met mijn dochter van 9 die gelukkig nog dicht bij haar kern staat. Dat geeft me veel inzichten en brengt me weer in mijn gevoel en bij mijn kern.

ui rokken

Het is niet makkelijk om bij je kern te komen als je jaren hebt leren te vertrouwen op alles wat je daar omheen hebt gebouwd. Uit ervaring kan ik je zeggen hoe waardevol dat is. Neem niet voor lief dat je niet bij je gevoel kunt. Werk eraan om bij je kern te komen en laat je daarbij helpen. Door te dansen, door naar een psycholoog of haptotherapeut of coach te gaan, of naar een andere professional die er zijn werk van heeft gemaakt om je te helpen. Door  te luisteren naar je geliefden en je kinderen. Door je (schijn-) zekerheden los te laten en uit je comfortzone te komen en door een situatie te creëren waarin je even niet meer op de rijdende train zit.

Ik wens je veel ont-wikkelingshulp.

Marc

3 thoughts on “Ontwikkelingshulp voor West Europa

 1. De meeste ondernemingen stoppen hun geld in computer systemen
  die alle creativiteit en gevoel weg halen. En als ze in die mangel
  zitten en hun bedrijf erop aan gepast hebben, zitten er verkeerde
  mensen op de verkeerde plek.. Doordat de computer de
  doelstelling van je bedrijf heeft veranderd.

  Heel arrogant ben ik het mee eens. Verkeerde verkoop opleidingen, mensen met HBO achter de kassa, het is gewoon belachelijk. Bijvoorbeeld in de techniek zitten ze verlegen om een paar handen. Nee mensen kiezen iemand met een hoge opleidingen die allerlei kunstjes moeten doen, maar ervaringen eerst opdoen en vak leren daar is geen tijd meer voor. Je hebt hoofden en handen en daar een leuke mix van maken. Arrogantie is verkeerde macht. En lees de geschiedenis er op na dit werkt niet.

  En dat is voor mij geen leiderschap maar kennisoverdracht waar wij
  naar moeten streven. Dus het is niet zo verwonderlijk dat heel veel
  mensen eerst terug moeten naar de basis. Geld is kwaad arbeidsloon. Maar we hebben het wel nodig om aangesloten te blijven voor de kennis overdracht.

  Eerst vallen en dan opstaan. Ook op de werkvloer. Stagelopers die wel eens zullen vertellen hoe jij je bedrijf moet begeleiden terug naar af. Koffie zetten en mond houden. En lerend ervaren, ook met een universitaire, hbo of weet niet wat voor een titel. Onderaan beginnen en dit is op de werkvloer leren om met respect, waarden en normen om te gaan; ook van je medemens, collega of partner.

  Kom uit je toren en kijk naar de wereld om je heen. Geniet van kleine dingen: een lach geeft een lach, angst geeft een leeg gevoel. Als dochter van een ondernemer heb ik alle werkvloer ervaringen opgedaan en het meest geleerd in de praktijk en niet uit de boekjes. Zo heb ik ontdekt dat er in handel veel te verdienen is als je het voorzichtig opbouwt. Dit is je netwerk dat uit mensen bestaat die ook de zelfde ervaringen hebben opgedaan of nog ervaren.

  Dus leuke positieve verhalen met een knipoog naar de positie kant toe vind ik een goede insteek. En ook als ik op de werkvloer ben, zie ik de roddelaar, de mooiprater. Maar die negeer ik en dat is soms lastig. Maar zonder te investeren krijg je geen mooie mensen om je heen.

 2. Hallo Marc,

  ik hoop dat je dochter nog geen mobieltje of i-pad heeft, zodat ze wat langer onbedorven blijft… De indoctrinatie begint al erg vroeg! En kinderen zijn onder elkaar niet altijd even aardig. Leer haar vooral om haar eigen mening te ontwikkelen en om vragen te stellen bij vooronderstellingen; is het zo, waarom is het zo, moet het zo? Ons brein is tot veel instaat, maar het kost kracht en lef om jezelf te durven zijn. Hoe het in de zorg werkt, weet ik van dichtbij en ik ben er niet voor niets uitgestapt, hoewel met pijn in mijn hart. Ik ben eigenlijk blij dat ik nu even tijd heb om mezelf terug te vinden en alle ongewenste lagen af te pellen, te ont-wikkelen zoals jij het noemt. Eerst wordt je gewikkeld, in luiers, in keurslijven, in sluiers, en dan kun je besluiten om af te wikkelen, te ont-wikkelen, zodat het allemaal wat minder ingewikkeld wordt… Want dat is uiteindelijk de bedoeling.
  Een mooi motto voor 2013: stop de verwikkelingen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.