Ondersteuning voor uw managementstijl is beëindigd

Wie vandaag de dag nog met Windows XP werkt, heeft vast al eens de melding gehad dat de ondersteuning voor XP is beëindigd. Bij deze meld ik dat de ondersteuning voor oude managementstijlen ook is beëindigd. Je kunt er echt nog wel mee werken, maar je beperkt jezelf – en je teamleden – er wel enorm mee. In deze blog maak ik de vergelijking compleet en vertel ik iets over een upgrade naar “Windows 10 / Hoog Rendement Management“. Daar zul je plezier van hebben!

 

xp

 

Management oude stijl
Veel managers kennen een beperkt assortiment stijlen. Ik omschrijf enkele oude managers (met de kanttekening dat ik daarbij chargeer).

Je kent vast wel een dominante manager: hij bepaalt wat er gebeurt, vaak ook wanneer en hoe. Deze managers zijn vaak wel succesvol, maar ook beperkend. Het hele succes hangt van hen af en de mensen onder hem komen niet tot hun recht. Echte hoogvliegers zijn een bedreiging voor deze manager en kritiek op zijn handelen is not done. Zij bepalen en niemand anders. En dat is best beperkend, vooral voor betrokkenheid, ideeën, inspiratie en motivatie. De belangrijkste drijfveren die aangewakkerd worden zijn geld verdienen en carrièrre maken, beide vrij egoïstische en korte termijn drijfveren. Het grootste nadeel van deze stijl is dat het enkel gericht is op korte termijn en roofbouw pleegt op het team.

 

donaldtrump
Daarnaast ken je misschien ook de ondersteunende manager. Hij laat je zelf initiatieven nemen, is een luisterend oor als je dat nodig hebt en maakt dat jij je gezien en belangrijk voelt. Als je vragen hebt of hulp nodig hebt, kun je bij hem terecht. Hij stimuleert en motiveert. Dat klinkt toch ideaal? Echter heeft een ondersteunende manager vaak moeite met directief zijn. Kaders scheppen, sturen op deadlines, knopen doorhakken, mensen corrigeren, impopulaire maatregelen nemen, grenzen stellen, etc. Niet zelden is deze manager de zachte heelmeester die problemen nodeloos lang laat door-etteren. Het grootste nadeel van deze stijl is dat het onvoldoende gericht is op resultaat, lastige situaties oplossen en “getting things done”.

 

 

Dan nog de “laissez-faire” manager. Hij laat simpelweg alles over aan de werkvloer. Mensen moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen en de teams moeten “zelfsturend” de management-keuzes maken. Veel ruimte voor eigen initiatief en zelfstandigheid, maar waar is deze manager als je hem nodig hebt? Als buiten de afdeling de belangen van het team behartigd moeten worden? Belangrijkste nadeel is dat een gebrek aan leiding ook gebrek aan daadkracht veroorzaakt.

 

management stijlen

 

Niet meer ondersteund dus
Ik geloof in geen van deze managementstijlen en ondersteun deze dan ook niet. Tegelijkertijd zie ik van alle stijlen naast de nadelen ook de voordelen. Dat zou mooi zijn: een manager die in alle situaties precies datgene doet wat de teamleden nodig hebben. Maar ja…. dat is natuurlijk een utopie. Of toch niet? Kun je overstappen op “Windows 10“, oftewel een geheel nieuw “besturingssysteem” waarop alles beter draait en het geheel weer lekker stroomt? Zeker kan dat!

 

ondersteuning mgmt stijl beeindigd

 

 

Hoog Rendement Management
Onder de noemer “Hoog Rendement Management” combineer ik het beste uit de “oude managementstijlen” tot een “nieuw besturingssysteem” dat helemaal past bij deze tijd. Geen versie 1.21 of de zoveelste work-around, maar een frisse aanpak waarin je kennis en ervaring geïntegreerd kan worden. Voor iedere situatie een aanpak die maximaal bijdraagt aan het rendement uit het team – zowel op korte als op lange termijn. Directief wanneer dat nodig is, ondersteunend indien gewenst en laissez-faire daar waar het kan. Daarmee haal je niet alleen je doelen en resultaten, maar kunnen mensen ook met hun volledige potentie en bezieling hieraan bijdragen. Je hoeft hiervoor niet persé veel ervaring te hebben.
Met deze stijl leer je:
– te onderscheiden welke aanpak wanneer het meest geschikt is
– welke omstandigheden hieraan bijdragen
– welk managementgedrag specifiek bij de situatie hoort
– hoe je dat gedrag in de praktijk brengt

In de verdiepingssessies leer je meer over hoe menselijke interactie werkt en hoe je op een goede manier kunt beïnvloeden (leiding geven). Daartoe zul je ook je zelfkennis vergroten.

Heb je interesse in de leergang Hoog Rendement Management? Dan maak ik graag persoonlijk kennis.

 

Hoog Rendement Management

 

(de button blijkt niet overal te werken, stuur dan svp een mail maar marc@marcbekker.nl)

 

Ik wens jou en je teamleden een nieuw besturingssysteem 🙂

 

Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.