Niemand is eerlijk

Als niemand eerlijk is, ben jij dat ook niet. En ik ook niet. Dat is nogal een uitspraak. En dat voor een Team Inspirator waarvan je mag verwachten dat hij het beste in mensen ziet en dat naar boven haalt. Ik realiseer me dat dit nogal een boute uitspraak is, maar sta er volledig achter. Waarom? Lees verder, dan vertel ik het je.

Wat betekent “niet eerlijk zijn”

Als je niet eerlijk bent, dan lieg je dus. Toch? Nou ik zie dat toch wat genuanceerder. Daarbij moet ik denken aan Amerikaanse films waarin iemand als getuige een verklaring moet afleggen: “Do you swear to tell the truth, the whole truth and nothing but the truth?“. Dat houdt dus nog wel wat meer in dan alleen “niet liegen”. In dit artikel neem ik de net genoemde definitie als uitgangspunt. Ik beweer dus dat niemand de waarheid, de hele waarheid en niets anders dan de waarheid vertelt. Voordat je verder leest, ga eens bij jezelf ten rade: laat jij altijd het achterste van je tong zien?

 

 

Eerlijkheid moet je verdienen

Goed, je bent er dus ook wel achter dat je niet altijd het achterste van je tong laat zien. Wanneer ben je dan wel open en eerlijk? En wanneer  niet? Dat heeft ongetwijfeld te maken met de omgeving waar je in bent. Zijn de mensen in deze omgeving te vertrouwen? Kan je er zeker van zijn dat je eerlijkheid – bijvoorbeeld als je het ergens roerend mee oneens bent of als je je kwetsbaar opstelt – zich niet ergens tegen je zal keren. In dezelfde films hoor je namelijk bij een arrestatie: “Anything you say can and will be used against you….“. Tsja, dan kan je toch beter je mond even dicht houden.

 

 

Dus wanneer ben je eerlijk? Als je ander vertrouwt en als je het gevoel hebt dat jouw eerlijkheid “veilig” is. Als je dat van de andere kant bekijkt, zal je het dus moeten verdienen als je wilt dat iemand eerlijk tegen je is.

 

Het belang van eerlijkheid op de werkvloer

Ik zit bij een klant in een cultuurveranderingstraject. Onderdeel daarvan is dat de organisatie meer zelfsturend wordt; meer verantwoordelijkheden op de werkvloer dus en een andere manier van omgaan met mensen. Meer in gesprek gaan en in plaats van alleen zenden ook luisteren. Want als je niet meer “sturend leidt” en er bovenop zit, maak je jezelf afhankelijk van de info die je vanaf de werkvloer krijgt. En daar komt het belang van eerlijkheid en openheid om de hoek kijken.

In het begin kwam er niet zo heel veel los. Men was sturende leidinggevenden gewend en in het verleden hadden ze ook wel eens een mindere ervaring gehad als ze zich “ermee bemoeiden”. Wanneer je openheid en kwetsbaarheid verwacht, begint het met dit zelf te geven. En dat is natuurlijk ook spannend; want wat gaat de ander ermee doen…

Nu we wat verder in het traject zijn, komt er steeds meer info. Dat is wel even wennen, want daar moet je als leidinggevende iets mee. Tenminste… als je wilt dat mensen met je blijven delen wat ze denken en vinden. En we zien dat we ineens veel meer – toch wel echt belangrijke – info krijgen over wat er leeft op de werkvloer. En daarop kunnen we reageren en zelfs anticiperen. Ineens hebben we veel meer invloed op alles dat op de werkvloer gebeurt, zonder te sturen en controleren.

En alles begint bij…. juist ja: eerlijkheid en openheid verdienen. Verdienen door een veilige en betrouwbare teamcultuur te bouwen. En ik kan het niet genoeg benadrukken: dat begint bij jezelf! Goed voorbeeld doet volgen.

 

 

Een gezonde voedingsbodem voor een succesvol team

Je kunt gras niet laten groeien…. juist ja: door eraan te trekken. Wel door een goede voedingsbodem te creëren. En dat is wat ik altijd doe in team-ontwikkel-trajecten. Ik doe interventies om te kijken hoe diep we moeten spitten om bij de bron van succes te komen. Dat “spitten” bestaat uit interventies uitvoeren. Simpel gezegd ga je steeds één niveau dieper, totdat je bij de bron bent. Negen van de tien keer beland ik dan op de laag van vertrouwen. Overal in leiderschapsliteratuur vind je het terug (denk bijvoorbeeld aan Covey: Speed of trust).

Hoe bouw je dan dat vertrouwen? Als je dat wilt weten, spar ik daar graag een keertje met je over.

 

Marc Bekker | Team Inspirator

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.