Leve het innerlijk conflict!

Soms komen dingen met hetzelfde thema op je pad. De afgelopen weken was dat thema bij mij: innerlijke conflicten. Naast de regelmatige discussies met mezelf (waar ik een goede gewoonte van heb gemaakt, leuk!) , kwam ik stevige innnerlijk conflicten in de individuele coaching tegen én in een team dat ik begeleid. Wat is nu zo’n innerlijk conflict en wat kun je ermee? Ervaar je ook wel eens innerlijjke conflicten en vraag je jezelf dit af? Lees dan verder? Ervaar je geen innerlijke conflicten? Dan moet je zeker verder lezen!

Wat is een innerlijk conflict?
Een conflict is volgens Van Dale: strijd, verschil van mening. Iets meer uitgediept is een conflict: een situatie is waarin tenminste twee standpunten of  denkbeelden niet met elkaar in overeenstemming lijken te brengen. Een conflict is niet persé de zichtbare strijd die ontstaat. Een conflict kan namelijk lang onderhuids sluimeren. En zonder onderhuids conflict kan enorme schade aanrichten zonder dat dit “aan de buitenkant” zichtbaar is. De zichtbare strijd is een confrontatie (waaraan natuurlijk een conflict ten grondslag ligt). In dit eerdere artikel schreef ik over dat verschil (echt eerst even lezen voordat je hier verder leest!).
De term innerlijk geeft aan dat het conflict binnen een systeem bestaat. Dat systeem kan jij zelf zijn, maar het kan ook een team zijn. Dat is dus wat anders dan een conflict tussen twee personen die (nog) niet is uitgesproken. Dat zou ik eerder een onderhuids of latent conflict noemen. Nee, het is echt pas innerlijk als het binnen hetzelfde systeem is.

Voorbeelden van innerlijke conflicten
Een voorbeeld van een licht innerlijk conflict is twijfel die je ervaart. Bijvoorbeeld tussen zin hebben in een vette hap of weten dat dit niet gezond voor je is.  Een dergelijk confict wordt al wat pittiger als het bijvoorbeeld om verslavingen gaat (roken (nicotine), drinken (alcohol, caffeïne), eten (vet, suiker), adrenaline, etc.). Je doet iets waarvan je weet (of vindt) dat het niet goed voor je is. Ik weet zeker dat ook jij dergelijke innerlijke conflicten hebt.
Daarnaast kan een conflict binnen een team (of bedrijf) bestaan. Er zit bijvoorbeeld iemand binnen het team die er heel andere denkbeelden (waarden / normen / opvattingen) op nahoudt dan de rest van het team. Denk bijvoorbeeld aan een lid van het managementteam die het oké vindt om regels te omzeilen, terwijl anderen het juist belangrijk vinden om heel correct te acteren. Of het ene teamlid wil dingen heel planmatig doen, terwijl een ander van nature alles lekker open en flexibel wil houden.
Als laatste voorbeeld van een innerlijk conflict is een conflict met jezelf. Of beter gezegd: een conflict tussen je ratio en je gevoel. Ken je dat, dat je weerstand in je lijf voelt bij iets wat je gaat doen of al doet? Wat je in je lijf voelt is “de stem” van je gevoel of je innerlijke zelf. ik moet daarbij denken aan de term “jezelf verloochenen”. Je cijfert jezelf (je innerlijk, je gevoel) weg omwille van je omgeving. En dat weet je (je ratio) dan ook nog te vergoelijken.. Bijvoorbeeld in je huidige baan blijven.

Mijn model van "leven met bezieling"
Innerlijk conflict tussen “voelen” (oranje) en “doen” (blauw)

Innerlijk conflict als brandstof
Innerlijke conflicten hebben grote waarde. In potentie in ieder geval. Zonder innerlijke conflicten is namelijk geen groei mogelijk. Zonder andere inzichten, meningen en overtuigingen krijg je namelijk last van tunnelvisie. En dat beperkt je (keuze-) mogelijkheden enorm. Maar alleen die brandstof brengt je nog niets. Je hebt op zich namelijk niets aan een liter benzine zonder een motor waarin je deze kunt omzetten in beweging.

Confrontatie als motor
Dat omzetten in energie kun je inzichtelijk maken door het feedback-model in de vorm van het Johari-venster. En eigenlijk wodt het niet veel ingewikkelder dan dit. Veel mensen zijn geneigd om de confrontatie uit de weg te gaan. Dat remt, sterker nog: blokkeert. En maakt het systeem van binnenuit kapot. En hoe langer het duurt, hoe moeilijker het systeem dan te herstellen is. Net als een etterende wond. De confrontatie transformeert de energie die opgeslagen ligt in de brandstof naar de bewegingsenerge waarmee je vooruit komt. Waarmee je groeit!

De startmotor
Zoals je wel weet, gaat een motor niet vanzelf lopen. Deze wordt op gang gebracht door een startmotor. En die moet veel kracht zetten en vraagt veel energie! Wat is die startmotor voor het oplossen van innerlijke conflicten dan? Om te beginnen moet je de bereidheid hebben om conflicten te zien of zelfs op te zoeken. Het helpt ook zeker als je er zelf van overtuigd bent dat het opzoeken van die pijnpunten veel oplevert en uiteindelijk ook heel prettig is. De confrontatie zelf is dat namelijk veelal niet. Dan is het van essentieel belang dat je goed waarneemt in het hier en nu. Uit je hoofd en in je gevoel dus. Luister naar de signalen van je lichaam of – als het systeem je team is – let goed op de non-verbale communicatie. Hoe zit iemand erbij? Welke emotie neem je waar. Wordt iemand boos, slaat hij dicht, voelt hij zich aangevallen? En ga dan vooral naar de pijn toe! Dat is in eerste instantie voor de meesten heel tegennatuurlijk.  Maar ik kan je uit ervaring vertellen dat het een fijne en waardevolle gewoonte wordt als je jezelf dat aanleert!

Ik wens je veel innerlijke conflicten!

Marc

………en misschien wel een paar confrontaties met mij als startkabel of om je even aan te duwen 😉

5 thoughts on “Leve het innerlijk conflict!

 1. Hoi Marc,
  mooi verhaal. Ik miste een laatste alinea; het was ineens afgelopen … ik miste nog meer over de werking van de confrontatie. Verder weer een mooi verhaal, en lekker out of the box.. !
  groet, Aafke

   1. Dag Aafke,

    Ik heb inmiddels een alinea toegevoegd. Dank je voor je feedback. Ik ben benieuwd of het verhaal zo compleet is voor je!

    Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.