Gevangen in je eigen leven

Zienswijze, point of view, interpretatie, paradigma…. allemaal woorden die duidelijk maken dat je op verschillende manieren tegen “de waarheid” kunt aankijken. Zo creëer je je eigen waarheid, je eigen wereld. Een wereld waarin je patronen en overtuigingen ontwikkelt. En een wereld waarin jouw omgeving verwachtingen van jou heeft op basis van het gedrag dat je laat zien. En een wereld waarin je zelf verwachtingen van jezelf hebt. En in al die verwachtingen, overtuigingen en patronen kun je behoorlijk verstrikt raken.  Zo kun je jezelf gevangen gaan voelen in je eigen leven.

media_xl_640838

Jouw fort
In je leven krijg je te maken met veel onveilige situaties. En dan bedoel ik niet gevaarlijke kruisingen en dergelijke. Maar situaties die voor jou als persoon onveilig voelen. Gezien vanuit het oogpunt van jouw kwetsbare innerlijk. In lichaamswerk spreekt men van je “innerlijke kind“. Iedereen heeft dat kwetsbare kind in zich en iedereen heeft mechanismen opgebouwd om die kwetsbare binnenkant te beschermen. Ik noem het totaal van die mechanismen “jouw fort”, compleet met dikke en hoge muren, een gracht met ophaalbrug, bewakers en een uitgebreide infrastructuur in jouw fort waar je veilig kunt leven. Heerlijk toch zo’n eigen veilige wereld in een fort!

jouw fort

Mindshift
In (zeg maar) de eerste helft van je leven bouw je ijverig aan je fort. Steen voor steen bouw je op. Steeds meer defensiemechanismen en veiligheden bouw je in. Je bouwt jouw veilige wereld. Jij bepaalt wat daar gebeurt. En jij bepaalt wie daar binnen mag. Jij creëert jouw veilige wereld waar je niets kan gebeuren.
En dan ineens….. realiseer je je dat er buiten jouw fort een hele wereld is. Een hele wereld waar van alles te ontdekken is. Waar allemaal dingen gebeuren die in jouw fort niet mogelijk zijn. Waar mensen zijn die geen toegang hebben tot jouw fort. Of die er helemaal niet willen komen. En op dat moment…. besef je jezelf dat je eigenlijk ook gevangen bent in je eigen fort…

Ontsnappen
Natuurlijk is dat geen fijn gevoel. En ook best verwarrend. Feitelijk is er niets veranderd; jouw fort is nog steeds hetzelfde. Maar jouw beleving bij de situatie is wel ineens veranderd, misschien zelfs wel 180 graden gedraaid! En terugdraaien? Dat lukt niet meer (hoe bizar dat ook lijkt…). Als je van dat nare gevoel af wilt, is er maar één voor de hand liggende mogelijkheid om uit die gevangenis te komen: uit je fort lopen. Gewoon: ophaalbrug naar beneden, de wandelschoenen aan, de wacht informeren dat je erop uit trekt en de wijde wereld in.
Maar….. dat blijkt dan zomaar niet te gaan. Je hebt het systeem zo goed dichtgebouwd dat uit je fort komen meer lijkt op een onmogelijke ontsnapping! Jouw eigen bewakers (je innerlijke kind) houden je tegen! Want zij weten niet beter dan dat het daarbuiten onveilig is. En zij zijn ervan overtuigd dat je even niet goed bij zinnen bent. En je hebt ze geinstrueerd om je daartegen te beschermen. Jarenlang!

Dit is wat er in de beeldspraak gebeurt in je midlife. Feitelijk verandert er niets in je leven. Maar jouw beleving bij alles wat je om je heen hebt gebouwd wel. En dat fort? Dat zijn jouw “filters“: de waarden, normen, ervaringen, overtuiginen die je om jouw innerlijke zelf hebt gebouwd. Deze filters sturen jouw gedrag aan. En deze filters zijn keihard en erg lastig te doorbreken. Daar heb je zelf namelijk heel je leven aan gebouwd. Eraan ontsnappen kan in mijn beleving maar op één manier: zoek daar hulp bij. Ik ken veel mensen die hun filters hebben getransformeerd en dat nog steeds doen, maar geen van hen heeft dat geheel op eigen kracht gedaan. En geloof mij: buiten jouw fort ligt een ongekende wereld. Vol mooie verrassingen waar je geen weet van hebt. Een nieuwe fase in je leven. Een enorme verdiepingsslag. Gun jezelf die escape. Zet de poorten open en laat de bruggen naar beneden. Herprogrammeer je bewakers. En bekijk van een afstandje nog eens wat een mooi fort je eigenlijk hebt gebouwd.

Ik wens je veel mooie ontdekkingen en een succesvolle ontsnapping.

 

Marc

PS: Ik schrijf dit artikel mede als eerbetoon en ter nagedachtenis aan mijn oom Tony en aan de broer van mijn jaargenoot Luc. Zij zagen geen escape en waren niet bij machte om om hulp te vragen.

2 thoughts on “Gevangen in je eigen leven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.