Leiderschap? Voordringen moet!

Precies: als goed leider MOET je voordringen. Eerst ben jij aan de beurt, dan pas je medewerkers. De leider die zichzelf niet voorop stelt is geen goed leider. Een goed leider laat zich niet vertellen dat hij dat niet mag. En als je jezelf niet voorop stelt? Dan kun je geen goed leider zijn en doe je je medewerkers ernstig tekort! Ik kan (en zal) dit aan de hand van voorbeelden aantonen in dit artikel. En als je een andere mening hebt, nodig ik je uit om te reageren. Ik ben benieuwd 🙂

 

Jong geleerd is oud gedaan
Vroeger leerden we: Kinderen die vragen, worden overgeslagen. Dat is lang geleden; tijden zijn veranderd. Tegenwoordig leer ik mijn dochter: Kinderen die niet vragen, worden overgeslagen. Ik heb haar echter ook geleerd om niet te zeuren. Dat is m.i. namelijk iets heel anders.
Vroeger sloot je achteraan, in de hoop dat iemand aan je dacht en voor je zou zorgen. Zo is een hele generatie opgevoed, met als gevolg dat je een afwachtende houding aanneemt. En als je niet aangeeft wat je nodig hebt, kan ook niemand je helpen. Tegenwoordig is het echter nodig om voor jezelf te zorgen en is het van groot belang dat je aangeeft wat je nodig hebt of wat je wilt. Daar is echter wel iets voor nodig.  Je moet namelijk wel weten wat je wilt. Grote kans dat jij een van de velen bent die dat niet weet. Laat ik het op mezelf betrekken: ik heb dat ook lange tijd niet geweten :-(. Ik zal verderop aangeven hoe ik dat heb veranderd en hoe ik anderen als coach help om dat te veranderen. Ik kan je wel vast zeggen dat ik nu LEEF en daar met volle teugen van geniet!

 

Even een paar voorbeelden
Ik hou van beeldspraak, dat is vaak erg verhelderend. Ik gebruik vaak het voorbeeld van het zuurstofmasker in het vliegtuig. Ken je de instructies? (Of ben jij één van de velen die er niet in is geïnteresseerd wat je kunt doen als het vliegtuig in problemen komt en liever naïef en onvoorbereid blijft)? Was je de eerste keer ook verrast dat je het zuurstofmasker eerst zelf moet opzetten voordat je (bijvoorbeeld) je kind helpt?
Of voor diegenen die in dienst zijn geweest. Zegt ZHKH je nog iets? Dat is zeg maar de EHBO van het leger en heet ZelfHulp / KameradenHulp. Daar leerde je een mooie ezelsbrug voor de volgorde van handelen: PAMAN. Weet je nog waar dat voor staat? Persoonlijke veiligheid, Anderen beschermen tegen het gevaar, Markeer plaats van ongeval, Alarm slaan, Noodzakelijke eerste hulp verzorgen. In beide gevallen zet je jezelf dus voorop! Heb je al enig idee waarom dat belangrijk is?

Eerst zelf het zuurstofmasker opzetten!

Leiderschap en voordringen
Oké de stap naar de intro dan. Waarom en waarmee zou je moeten voordringen als leider? Laat ik ermee beginnen dat je m.i. als leider ervoor zorg moet dragen dat je medewerkers kunnen excelleren. Daarvoor hebben ze o.a. stabiliteit nodig. Denk eens over het volgende na: als je iemand wilt helpen om zijn evenwicht te bewaren, wat is daar dan bij jou voor nodig? Kun je iemand op een evenwichtsbalk of koord een evenwichtige en stabiele hand bieden als je er zelf ook op staat en je evenwicht zoekt? Grote kans dat je samen naar beneden stort.

366124

Verbeter de wereld, begin bij jezelf
Zo is het dus ook met leiderschap. Hoe kun je leiderschap bieden aan een groep mensen als je dat niet eens aan jezelf kunt. Ik help mensen en bedrijven met het ontwikkelen van leiderschap en waarschuw altijd van te voren: het ontwikkelen van leiderschap binnen een bedrijf of in je professionele leven staat ALTIJD in relatie met persoonlijk leiderschap in je privé leven. Als je dus goed wilt zorgen voor je medewerkers, zul je eerst goed voor jezelf moeten zorgen, voordringen dus.
Snap je overigens nu waarom je eerst het zuurstofmasker zelf moet opzetten? Als jij geen zuurstof hebt, kun je ook niemand anders meer helpen.

Persoonlijk Leiderschap ontwikkelen
Hoe doe je dat dan, je persoonlijke leiderschap ontwikkelen? Nou, door letterlijk te ONT-wikkelen. Door (weer) dichter bij jezelf te komen, bij je kern. Door weer / meer in contact te komen met je gevoel. Een van de vooronderstellingen van NLP is:  Mensen beschikken over alle hulpbronnen/bekwaamheden die nodig zijn om hun doelen te realiseren. Je kunt er alleen vaak niet meer bij door alle schillen / wikkels die je in de loop van je leven bent gaan dragen. Als je op je gevoel / intuïtie durft te vertrouwen en daarnaar te handelen, kun je zoveel meer dan vanuit je hoofd. Je hersenen kunnen namelijk alleen HER-kennen en denken in risico’s en beperkingen.

Dus: start met het ontwikkelen van je team en ga aan de slag met jouw persoonlijk leiderschap!

Ui als voorbeeld van schillen rondom de kern

Ik wens je veel egoïsme 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.