Leiden zonder weerstand

Dat is toch ideaal: als je een minimale weerstand ervaart wanneer je iemand leidt (leiding geeft). Maar wat als die weerstand er wel is? Hoe ontstaat deze? Hoe kun je deze wegnemen? Of beter nog: hoe voorkom je die weerstand (of beperk je deze tot een minimum). Het toverwoord is: zorg ervoor dat je een klik hebt, of vanuit NLP: maak “rapport” (uit het Frans: ra-poor).

 

weerstand

 

Oorzaak van weerstand
De oorzaak van weerstand zit in elkaar onvoldoende begrijpen. Dat zit natuurlijk in taal en woorden. Dat is echter maar 7% van het onbegrip. Veel sterker zit het echter nog in de “klik”. Wanneer je een klik ervaart met elkaar, is de kans dat je met elkaar door één deur kunt veel groter en het risico op weerstand veel kleiner. Ook al begrijp je elkaar misschien niet direct, wanneer je een klik hebt, kom je er bijna altijd wel uit met elkaar. Deze week was ik getuige van een overleg waar twee mensen ongeveer hetzelfde zeiden en het toch voor elkaar kregen om een eindeloze discussie met elkaar te voeren. Voor mij was het duidelijk dat dit misverstand niet op het niveau van taal (semantiek) lag, maar dieper. Het is dan ook zinloos om een dergelijke discussie op inhoud voort te zetten.

 

conflict

 

De “klik”
Hmmmmm. Lekker vaag: klik maken. Die klik is er of is er niet. Toch? FOUT! Natuurlijk kun je de mazzel hebben dat je een klik hebt met elkaar. Of zelfs dat je van nature makkelijk een klik maakt met mensen (oei… of de pech dat ditjuist niet het geval is…). Daarnaast kun je er zelf aan werken om de klik tot stand te brengen. Zeker in een omgeving waar je met elkaar moet omgaan – zoals je werk – is het handig om daarvoor wat tips te hebben. Toch? Welnu, gelukkig heeft NLP daar (o.a.) onderzoek naar gedaan en heel praktische tips voor. Op deze pagina kun je in het kort deze tips lezen.

 

rapport maken

 

Dé succesfactor in coaching
In een wetenschappelij onderzoek toont Erik de Haan aan dat er één factor doorslaggevend is in een succesvolle coaching. Je raadt het al: de klik! Ik durf te beweren dat diezelfde conclusie geldt in een succesvolle relatie leider – medewerker. Althans: als je er belang bij hebt om niet voortdurend weerstand op te roepen. Ik kan me slecht inbeelden dat je dat wel zou willen…

 

klik

 

Gekunstelde klik
Nu ervaar ik persoonlijk de tips om die klik te maken zoals verwood is in het NLP-document waarnaar ik hierboven verwijs nogal gekunsteld. Begrijp me niet verkeerd: ze werken! En daar is voldoende bewijs voor. En als je er echt werk van wilt maken, maak je die tips dan eigen. Wanneer je er voldoende ervaring in hebt, is het zeker geen gekunstel meer; je bent dan onbewust bekwaam. Ik ben ervan overtuigd dat je daar absoluut veel plezier van gaat hebben. Voor degene die korter door de bocht willen, heb ik goed nieuws. Het meest wezenlijke in het maken van rapport is namelijk poepsimpel en bestaat uit twee tips. Of beter gezegd: is een basishouding waarmee je de ander benadert.

 

rapoorrapport maken (NLP)

 

De basis voor de klik
De basis voor het maken van een klik bestaat dus uit een grondhouding waarmee je de ander benadert:
1. heb volledige (en bij voorkeur oprechte) aandacht voor de ander zoals die is
2. heb respect voor het model van de wereld van de ander (zijn waarheid)
Als je dit doet, garandeer ik je dat je in meer dan 80% zal merken dat de ander een klik met je ervaart. En daarmee garandeer ik je dat veel weerstand zal verdwijnen als sneeuw voor de zon of beter nog: voorkomen zal worden.

 

Je kunt jezelf natuurlijk wel afvragen of je oprechte aandacht hebt voor de mensen waarmee je samenwerkt. Is die aandacht namelijk niet oprecht, dan loop je het risico dat de ander dat “voelt”. Zou je dat wel willen, maar gebeurt het blijkbaar in de praktijk niet of onvoldoende? Ga dan eens op onderzoek in jezelf hoe je dat kan transformeren (werk aan je zelfleiderschap). Dat kan je in veel situaties ontzettend veel opleveren. Maar ook als de aandacht niet oprecht is, zal deze je nog best wat opleveren.

 

Ik wens je veel KLIK!

 

 

Marc

 

Wil je werken aan je zelfleiderschap?
Of wil je meer “klik” binnen je team?
Of krijg je met iemand waarmee je moet samenwerken maar niet de klik en wil je deze bewerkstelligen?

Ik help je daar graag bij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.