Jouw credits hebben geen waarde

Ik vind dat ik oneerlijk word behandeld. Ik krijg kritiek op wat ik doe. Maar ik werk hier al vijf jaar en heb hele goede dingen gedaan. Dan klopt het toch niet dat ik nu zo word bekritiseerd!” Aldus één van mijn teamleden toen ik een pittig gesprek met hem had over zijn functioneren. “Daar heb ik helaas geen boodschap aan.” was mijn antwoord. “Wat telt is je gedrag van vandaag en dat in de nabije toekomst“. Vind je dat oneerlijk? Ik zal je uitleggen waarom ik dat juist eerlijk vind.

Het verleden heeft geen waarde
Stel dat je een voetbalteam leidt. Je speelt een wedstrijd en hebt de overwinning nodig om niet uit de competitie te liggen. Dan heb je die ene speler. Vroeger presteerde hij ontzettend goed. Maar de laatste tijd schopt hij geen deuk in de spreekwoordelijke pak boter. Wat doe je? Zet je hem in omdat hij in het verleden zo goed was? Daar ga je de wedstrijd toch niet mee winnen? En ben je dat niet verplicht aan je team? Zeker weten dat je hem uit het veld haalt…

 

 

Maar… bouw je dan helemaal geen credits op?
Natuurlijk wel. Hij gaat voor deze wedstrijd op de bank. Maar op basis van zijn credits, heeft hij er wel recht op dat je in hem investeert om weer op het gewenste niveau te presteren. En… wanneer dat niet lukt? Krijgt hij dan een schop in de rug? Dat zou pas oneerlijk zijn. En toch… zal hij dan zijn heil ergens anders moeten zoeken. Wie heeft er iets aan dat hij op een positie zit waar hij niet kan presteren? Het team niet, hij  niet, jij niet, niemand…
Hij kan zijn credits dan verzilveren om iets anders te vinden dat wel bij hem past (bijvoorbeeld door omscholing). Misschien binnen dezelfde organisatie. Misschien daarbuiten.  Ook dat is goed werkgeverschap.

 

 

Opgebouwde frustraties
In dit geval had mijn teamlid allerlei frustraties opgebouwd. Zijn behoefte aan erkenning was niet ingevuld en er gebeurde dingen die hij niet eerlijk vond. Ik heb goed naar hem geluisterd, want een teamlid dat kritiek uit kan zeer waardevol zijn. En… hij had zeker een punt. Dan nog rechtvaardigt dat zijn gedrag niet (al begreep ik het wel). Hij beloofde beterschap (en laat dat in de praktijk al zien) en ik beloofde iets met zijn punten te doen.

 

 

Tijd voor mij dus om credits te verdienen! Ook ik moet ermee aan de bak. Want leiderschap krijg je niet, dat moet je verdienen! En ook die credits zijn maar zeer beperkt geldig.

 

Marc Bekker | Team Inspirator

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.