Jij versie 4.0

Waarschijnlijk ken je wel het verschijnsel “groeipijnen” bij kinderen.  Maar die groeipijnen – die niet alleen lichamelijk maar ook mentaal zijn – houden  niet na onze jeugd op. In je leven ken je meerdere momenten waarop je in een relatief korte tijd een relatief grote verandering doormaakt. Zo’n moment is een transitie of transformatie. En dat gaat altijd gepaard met pijn. Wil je weten waarom? En hoe je daarmee kunt omgaan? Lees dan verder


Levenscyclus
In de marketing is een vertaling gemaakt van “het leven” naar een product. Ik maak die vertaling graag weer terug. Ken je de product-levens-cyclus (PLC)? In onderstaande grafiek zie je dat daarin vijf fases worden onderscheiden. De omslagpunten tussen die vijf fases worden gekenmerkt door stippellijnen. Daar zitten dus precies de groeipijnen.

Terugvertaling naar de jouw levenscyclus
Als ik dit model generiek terugvertaal, staat de introductie voor jouw pre-kinderjaren (zeg maar tot en met peuter). De groei staat voor je leven tot grofweg je twintigste, de volwassenheid staat voor de periode tussen grofweg je twintigste en veertigste, gevolgd door de verzadiging tot aan je pensioen en als afsluiter de teruggang tot aan je laatste rustplek.
De eerste stippellijn zijn dus de transities en de “pijnmomenten . De eerste is je peuterpuberteit, de tweede je puberteit. De derde is…. de midlife en de vierde zou ik geen term voor weten (zover ben ik nog niet 🙂 Heb je ideeën? Laat het me gerust weten!).

Midlife….
Iedereen vindt het normaal dat je je in de puberteit “wat anders” gedraagt. Je mag je lekker verzetten tegen de volwassen wereld en op zoek gaan naar jezelf. In midlife gelden blijkbaar andere regels. Ergens weten we allemaal dat een midlife bestaat, maar we vinden het maar gek als iemand zich ernaar gedraagt. Je moet je bijna schamen als je erin zit.

Crisis
De term midlifecrisis kennen we allemaal. Waarom spreken we dan niet van een pubercrisis? Een crisis is namelijk een goede omschrijving van de transitie. In die periode werkt het oude namelijk niet meer en kennen we het nieuwe niet meer. That’s it… Helemaal niets om je voor te schamen dus.

 

Versie 4.0, beter dan ooit!
Zoals ik al eerder schreef bestaat het woord crisis in het Chinees uit twee tekens. Die betekenen kans en bedreiging. Aan jou hoe je deze midlife oppakt. Wordt versie 4.0 beter dan 3.xx? Er bestaat namelijk een andere versie van de PLC, namelijk onderstaande. Pak jij die handschoen op? Maak jij de nog betere versie 4.0 van jezelf?

Ben je benieuwd naar een korte “handleiding” om je midlife als kans te benutten? Stuur dan een mail naar m.bekker@visie.com met als onderwerp “midlife”. Je ontvangt deze dan gratis per mail. Ontvang je liever eerst een checklist om te onderzoeken of jij (in de aanloop van) je midlife zit? Gebruik dan als onderwerp “checklist midlife”.

Ik wens je een mooie en enerverende midlifecrisis!

 

Marc

2 thoughts on “Jij versie 4.0

  1. Dag Marc,

    Een term voor de laatste cyclus? Wat dacht je van endlife of winterlife. Hoe je het draait of keert, dit is wel de realiteit. Overigens kun je ook in die periode in een crisis terecht komen. Wat dacht je van het “zwarte gat” dat er aan zit te komen. Of 24 uur met je partner op de lip zitten?
    Ik ben nu boven de zestig en zie dit op mij afkomen, waarbij ik sterk geneigd ben om die innovatie te gaan benutten.

    Groet
    Jos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.