Ik heb een goede baan, maar mijn werk geeft me geen voldoening meer..

Het zal je maar gebeuren. Je hebt alles voor elkaar: een goede baan of zelfs een mooi bedrijf, voldoende inkomen, leuk huis en misschien zelfs wel een fijn gezin. En toch mis je iets.. Je haalt niet meer de voldoening uit je leven die je eerder wel had. Wat dan?

Porsche 911
jongensdroom…..

Je bent lang niet de enige
(Ik richt me hier even tot de mannen, de vrouwen kunnen hier terecht)
De makkelijke weg is om je kick ergens anders in te zoeken. Een (spreekwoordelijke?) Porsche, verre reizen, fanatiek sporten, (stiekem) een tweede relatie, scheiden, een jongere partner. En toch zul je merken dat de voldoening die je daaruit haalt van korte duur is. En dat het najagen en invullen van jongensdromen het lege gevoel niet écht opvult. Je zult toch niet… in je midlife crisis zitten?

wie hou je dan voor de gek?

Het verkennen van onbekend terrein
Ik neem aan dat je de behoeftepiramide van Maslow kent. Voor het geval dat die kennis moet worden afgestoft, zie je hieronder nog even het plaatje. Herinner je het weer? Afijn, als je dit leest, vermoed ik dat je je ergens in de top van deze piramide bevindt. Je hebt alle kansen en mogelijkheden om jezelf tot de top te ontplooien met beide handen aangegrepen of zelfs gecreëerd. En nu… sta je op de top. Maar wat je waarschijnlijk niet weet, is dat Maslow ook de behoefte om verder te groeien heeft beschreven. Hij noemde dit “zelfactualisering”  of zelftranscedentie.

de behoeftepiramide van Maslow

Logische niveaus van NLP
Ik werk zelf graag met de modellen van NLP en zie een sterke relatie met de logische niveaus. Tot aan je midlife (die overigens niet iedereen bereikt), kun je doen waar je goed in bent: jezelf verder ontwikkelen door kennis en vaardigheden ui te breiden. Dan kom je op het punt waar je niet verder kunt ontwikkelen op dit vlak. Je komt dan aan op de niveaus boven “vaardigheden”.  En daar gelden ineens heel andere regels.
Tot en met “vaardigheden” omschrijf ik als DOEN en EXTERN. Het niveau van “waarden, normen & overtuigingen” verbindt (en scheidt!) de onderste niveaus met de bovenste. Dit zijn de niveaus die ik omschrijf als ZIJN en INTERN. En dat is voor de meeste mannen die het midlife punt bereiken een nieuw, onbekend en zeer uitdagend gebied!

 Hoe pak je dit dan aan?
Even kort door de bocht: daarvoor heb je hulp nodig. De kans dat je dit zonder hulp gaat lukken is nihil. Overigens is het openstaan, benaderen en inroepen van deze hulp al één van de belangrijkste stappen. Wanneer je dat doet, erken je namelijk het probleem. En dat zal waarschijnlijk een enorme drempel zijn. Daarna ga je samen met je “hulp” naar je gevoel. Want daar ligt namelijk de sleutel. ZIJN heeft namelijk erg vele te maken met VOELEN (en niet met DENKEN of DOEN).
Stap één is om momenten van rust voor jezelf te creëren. Niets doen. Alleen zijn. Geen telefoon. Geen mail. Geen werk. Geen mensen om je heen. Alleen, rust, stilte. Liefst vooraf gegaan door meditatie of yoga. En dan voelen wat er komt.

Wil je nog een paar tips meer? Vraag me die dan per mail en ik zal ze je toesturen. Ben je zover dat je misschien wel wat hulp wilt gebruiken? Laten we dan eens een kop koffie (of wat anders natuurlijk) drinken om te ontdekken of er een gevoel van vertrouwen is tussen ons.

Ik wens je veel moed. Want moed is: angst hebben en toch doen.

Marc

 

 

3 thoughts on “Ik heb een goede baan, maar mijn werk geeft me geen voldoening meer..

  1. Ik heb een leven waarin ik voortdurend denk aan wat ik had moet hebben bereikt en eigenlijk wel normaal is, opleiding, werk, relatie, status. Ik heb dat allemaal niet vanwege mijn onmacht om mijn leven te sturen en dingen die zijn gebeurd. Ik heb dus een ongelukkig, niet compleet alternatief leven. Een lijdensweg die misschien niet nodig is maar ik ben in overeenstemming met de overtuiging en ik ben geestelijk en lichamelijk niet sterk genoeg om mijn leven te bepalen. Ik zou mij comfortabel voelen als ik mij zelf zou kunnen erkennen als succesvol en tevreden en dat daadwerkelijk zou zijn. Mooie praatjes maar ja ik kom geen stap vooruit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.