Hou je kop, want alles vóór maar is waar..

“Maar” is  net als “eigenlijk” (waar ik eerder over schreef) een woord dat we uit ons vocabulair moeten verbannen. “Vind je dat je daar nee tegen moet zeggen?” Was mijn vraag tijdens een coaching. “Uuuuhhmmmm…. Ik denk dat dat het beste zou zijn, maar ik moet ook denken aan…”. Dit soort situaties maak ik dagelijks mee. Ik onderbreek dan vaak met de vraag: “Waarom stop je het antwoord hier niet?”. Want alles vóór maar is waar.

En dan omschrijf ik hier situaties met weldenkende, goed opgeleide en ervaren mensen. Mensen met een goede functie. Mensen die eigenlijk wel weten hoe het werkt. En allemaal mensen met een verleden. Die heeft iedereen namelijk. Waarom zetten deze mensen – en het overgrote deel van ons  – dan geen punt na het geven van het antwoord. In plaats daarvan zetten ze een komma en gaan hun antwoord op allerlei manieren ontkrachten, relativeren, bagatelliseren, etc..

in de natuur moet je al vroeg voor jezelf zorgen

Op één of andere manier groeien we op met het idee dat onze omgeving belangrijker is dan wij zelf. Voor jezelf kiezen is asociaal en egoïstisch. Je hoort rekening te houden met anderen. En je moet maar wachten tot  je krijgt wat je toekomt. Zijn we niet allemaal opgegroeid met het gezegde: “Kinderen die vragen worden overgeslagen“? Ik zie in die wijsheid de bron van veel problemen die ik tegenkom bij de mensen die ik begeleid. In de natuur werkt het anders. Als je daar niet goed voor jezelf zorgt, overleef je gewoon niet.. Waarom zou dat voor ons anders werken dan?

Misschien is het probleem dat ik vaststel wel juist het probleem van deze groep. Mensen met een goede opvoeding die in hun jeugd niet hebben hoeven knokken voor zichzelf. Die gewend zijn om altijd vanzelf te krijgen wat ze nodig hebben. Daar ben ik nog niet helemaal over uit. Wat ik wel weet is dat er een grote groep is die hier steeds meer tegenaan loopt. Die groep realiseert zich dat ze eigenlijk niet eens weten wat ze willen. Enkele jaren geleden was mijn vraag aan mijn coach: “Hoe weet ik wat ik wil?” Als ik daar nu over nadenk vind ik dat te bizar voor woorden. En toch kom ik dat dagelijks tegen.

Illustratie: Sandra van den Berg, studio BLOOOS (www.blooos.nl)

Gisteren heb ik nog een coaching gegeven die hier ook om ging. Tijdens het gesprek ging mijn telefoon. “Neem maar op als je wilt.”. En nog enkele van die voorbeelden. Die heb ik allemaal terug gelegd. Feitelijk zei hij tegen mij: Ik ben niet belangrijk, je hoeft geen rekening met mij te houden. En dat is nou precies wat hij altijd doet. En niet alleen hij dus.

Hou je kop… waarom staat dat dan in de titel? Omdat er meerdere systemen in jou werken. Soms werken die samen, maar veel te vaak werken die elkaar tegen. Ik heb het hier dan vooral over het HOOFD en het GEVOEL. Als je een vraag spontaan beantwoord, doe je dat nagenoeg altijd vanuit je primaire gevoel. Dat is het gedeelte vóór maar en dat is wat je werkelijk voelt. Maar….. dan komt je kop / het hoofd, het systeem waarmee we allemaal worden opgevoed en opgeleid. En je hoofd gaat meteen beperken en relativeren en bagatelliseren. Het gedeelte vóór maar vergeten we dan voor het gemak, alsof het er niet is. Daarom zeg ik: hou je kop. Stop met praten na maar… En durf onder ogen te zien wat je voelt, wat je echt wilt. Dus hou je kop (in bedwang).

Om ervoor te zorgen dat je meer naar je gevoel luistert, kun je de Disney-strategie gebruiken. Walt Disney had een drie stappen aanpak om iets nieuws te creëren. Hij startte altijd vanuit zijn buik. Daar zit de “dromer“. Als dromer ga je zonder enige beperking zo levendig mogelijk beschrijven wat je helemaal geweldig lijkt. Hoe gekker hoe beter. Als je die stap hebt afgerond, verplaats je je (letterlijk) in de positie van het hart: de “realist“. Als realist ga je bedenken wat er voor nodig is om je dromen te realiseren. In deze fase blijf je nog steeds weg van onmogelijkheden, risico’s, knelpunten, etc. Die ga je pas bedenken vanuit je hoofd, als “criticus“.

Durf dus te luisteren naar je gevoel, je intuïtie. Daar weet je namelijk veel meer dan in je hoofd. Let er eens op als je de woorden “maar” en “eigenlijk” gebruikt en durf eerlijk en kritisch te zijn naar jezelf. Struisvogelpolitiek kan best wel even werken. Uiteindelijk wreekt zich dit en komt de klap veel harder aan.

Ik wens je veel inzicht in je eigen gevoel en intuïtie. En ik wens je veel eerlijkheid naar jezelf.

Marc

One thought on “Hou je kop, want alles vóór maar is waar..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.