Hoeveel team is het management?

In het algemeen heeft een team een teamleider die ervoor zorg draagt dat het team ook daadwerkelijk als team functioneert. Managementteams hebben vaak zo’n teamleider niet. En daarmee blijft veelal een enorm potentieel onbenut. Want een team kan veel meer zijn dan de som van leden.

 

schoolbord

 

Focus op inhoud

Een MT is over het algemeen logisch ingericht. De taakgebieden binnen het management zijn wel doordacht verdeeld over bijvoorbeeld de CFO, CEO, CTO, CIO, etc. Verrassend genoeg ben ik overigens nog nooit een CHRO tegengekomen (en volgens deze lijst op wikipedia bestaat deze titel wel..) Iedere C heeft dus zijn of haar eigen aandachtsgebied en de MT-leden hebben als zelf de verantwoordelijkheid om e.e.a. goed op elkaar af te stemmen. Naast focus op inhoud zal een goed MT ook de nodige aandacht hebben voor het proces. Helaas zal dat dan meestal gericht zijn op de processen waarvoor ze verantwoordelijk zijn en niet zozeer op het proces tussen de teamleden.

 

Synergie

Je zult het gezegde uit de intro hebben herkend als de omschrijving van synergie: het geheel is meer dan de som van de delen. Een nog betere omschrijving vinden we natuurlijk op wikipedia:

 

synergie

 

Team ontwikkelen

Om een management tot een senergetisch team te smeden is iets anders nodig dan een goede vergadering. Heidagen zouden daarvoor een goed moment zijn. Echter zien we ook daar vaak teveel focus op zaken die functioneel onder de verantwoordelijkheid van het MT behoren. Veel te weinig wordt echt bewust en actief gewerkt aan het verbeteren van de processen binnen het MT, het verdiepen van de relaties tussen de MT-leden en last but not least het wegwerken van gevoelens en emoties die het functioneren zouden kunnen hinderen. En ja heren en dames MT-leden: ook jullie hebben dergelijke emoties en gevoelens.

 

team

 

Haal eruit wat erin zit

Wil je alles uit het MT halen wat erin zit – en misschien wel meer dan je voor mogelijk had gehouden? Werk dan actief aan het ontwikkelen van het TEAM binnen het MT. En met een beetje geluk zul je ook verrast zijn in wat je zelf kunt bereiken. Want als het som der delen groter is, is jouw individuele deel ook groter 🙂

 

Zelf doen

Je eigen team ontwikkelen is lastig. En dat zeg ik niet (alleen) omdat ik je daar graag bij wil helpen. Per definitie is een open blik van buitenaf noodzakelijk om je eigen blinde vlekken te zien. Natuurlijk kan je het wel zelf doen. Alle energie die bewust wordt gestoken in de ontwikkeling van de onderlinge samenwerking zal wat opleveren.

Het rendement bij het inzetten van een buitenstaander  zal echter veel groter zijn. Bedenk daarbij wat de kostprijs is van een uur MT-overleg…

En anders is er nog een goed oud-hollands gebruik: een beetje van jezelf en een beetje van Maggi. (klik op het plaatje voor een beetje nostalgie)

maggi

 

Ik wens je veel synergie

 

Maggi Bekker

2 thoughts on “Hoeveel team is het management?

  1. Een heel waar en een heel leuk artikel met Maggie erin! Chapeau! Als ik een aanvulling mag geven: We komen alleen tot een echt team als ieder individu het team in zichzelf herkent en erkent. We hebben namelijk allemaal onze ware persoonlijkheid en onze schijnpersoonlijkheid met diverse schijn-ikken. Dat is geen stoornis, wees gerust, ieder mens zit zo in elkaar. Zelfinzicht kan confronterend zijn, maar je wordt er ook gelukkiger en wijzer van en doordat je daardoor beter gaat communiceren heb je ook meer invloed. Kern voor een goed team is: luisteren naar jezelf, de ander en het andere. Dan wordt het een top-team.

    1. Dank je voor je reactie en aanvulling Bert-Jan. Ik ben het met je eens. Aanvullend aan team-ontwikkeling kan persoonlijke ontwikkeling veelal een grote toegevoegde waarde hebben.

      Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.