Hoe vind je jouw passie?

Een model dat ik erg veel gebruik in coaching is het model van (neuro-) logische niveaus. Het is erg doelmatig om een vicieuze cirkel van gedrag te doorbreken en om in je kracht te komen staan.

 

 

Een van de meest bekende NLP-modellen is het model van de ‘neurologische niveaus’. Soms wordt het ook het model van de logische niveaus genoemd. Robert Dilts heeft dit model ontwikkeld naar het voorbeeld van het werk van Gregory Bateson. Bateson werkte met de systeemtheorie en onderzocht het fenomeen van ‘natuurlijke hiërarchie’ binnen leerprocessen, communicatie en veranderingsprocessen. Oftewel: welke processen sturen lager gelegen processen aan en hoe beïnvloeden al die lagen elkaar? Robert Dilts heeft dit hiërarchische principe vormgegeven in de neurologische niveaus van verandering. Dit is nu een van de bekendste modellen uit het systeemdenken. Binnen NLP hebben de neurologische niveaus een voorname plaats ingenomen.

Ik zie ook een duidelijke relatie met de Golden Circle van Simon Sinek. Die Golden Circle is een vereenvoudiging van de logische niveaus.

golden circle

Waarom is dit model dan zo krachtig. Einstein zei ooit al: Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt. Volgens Robert Dilts heet het model ‘de neurologische niveaus’ omdat verschillende logische niveaus een uiting van neurologische ordening zijn. Bateson ontdekte dat een verandering op een hoger niveau meteen effecten heeft op de niveaus daaronder. Als een hoger niveau verandert, dan veranderen de lagere niveaus automatisch mee. Een probleem speelt meestal op een ander niveau dan het ingebracht wordt; de oplossing ligt meestal op een hoger niveau. Elk niveau heeft een toenemende grotere invloed dan het niveau daaronder.

Zo zoek ik in coaching altijd de belemmerende overtuigingen op. Als je namelijk gelooft dat iets niet lukt of dat je iets niet kunt, krijg je altijd gelijk. Het heeft dan ook pas zin om aan vaardigheden te werken als je ervan overtuigd bent dat je dit kunt en wilt.

Op deze pagina vind je een oefening die je zelf kunt doen om je passie te vinden.

Ik wens je veel passie!

Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.