“Het nieuwe leiderschap” = oude wijn in nieuwe zakken

Het gebrek aan LEIDERSCHAP in de afgelopen decennia is de belangrijkste oorzaak van de crisis.

Vrouwelijk leiderschap, dienend leiderschap (servant leadership), (pragmatisch versus) principieel leiderschap, inspirerend leiderschap, ego-vrij leiderschap, duurzaam leiderschap, persoonlijk leiderschap…. allemaal termen die je steeds vaker tegenkomt. Is dit een tijdelijke hype? Ik ben ervan overtuigd dat dit niet zo is. Het is ook verre van nieuw. Het is terug naar de essentie, terug naar de basis. Bouwen vanuit de kern, daar waar het echt om gaat. Mijns inziens is dit ook een onomkeerbaar proces.

Laten we bovenstaande termen op één hoop gooien en het hebben over LEIDERSCHAP. Die term wordt echter in het dagelijks gebruik nogal verward met termen als leidinggeven en management. Intuïtief weet ik al lang dat LEIDERSCHAP wat anders is. Vanaf het moment dat ik functioneel werkzaam ben geweest in een leidinggevende rol (destijds eerst als dienstplichtig Onderofficier bij de Koninklijke Landmacht), heb ik gemerkt dat ‘mijn manier’ toch wel erg afweek van die van de vele anderen. Ook was het duidelijk dat mijn manier structureel leidde naar succes. Ik voelde me veelal een vreemde eend in de bijt (ook later toen ik studeerde aan de Koninklijke Militaire Academie en vervolgens beroeps Officier werd) als leider tussen de leidinggevenden. Toch waren er een aantal collega’s waarmee ik ontzettend goed door één deur kon. Nu ik weet wat LEIDERSCHAP is, zie ik dat deze mensen allemaal LEIDERS zijn.

Wat is dan LEIDERSCHAP en waarin verschilt het van leidinggeven of management? In het boek van Sjoerd Talsma: LEIDERSCHAP – de extra dimensie – omschrijft hij zeer helder wat ik al die jaren intuïtief wist. LEIDERSCHAP gaat over ‘de goede dingen doen’ en management over ‘de dingen goed doen’. En met leidinggeven bedoelt men vaak: ‘het direct aansturen van medewerkers op basis van formele autoriteit’. Dat is management. Een manager kan ook door de directie worden aangesteld. Een leider wordt altijd gekozen door de groep. Natuurlijk kan een manager gelijktijdig ook de leider zijn. Dit is echter zeker geen vanzelfsprekendheid. Voor meer informatie hierover, verwijs ik graag naar de Blog van Sjoerd Talsma over ECHT LEIDERSCHAP.

Dit filmpje geeft voor mij ook veel weer over LEIDERSCHAP. Ik stem voor de olifant 🙂

LEIDERSCHAP en de logische niveaus van NLP
Ik zie een duidelijke link tussen LEIDERSCHAP en NLP. De manier waarop de afgelopen decennia is leiding gegeven wordt gekenmerkt op sturing op omgeving, gedrag en vaardigheden.

(neuro) logische niveaus
(neuro) logische niveaus

Wie de Golden Circle van Simon Sinek kent, herkent hieronder direct de vragen ‘WAT?’ en ‘HOE?’ (hier aangevuld dus met ‘WAAR”). Deze vragen sturen op korte termijn zaken en horen ook bij ‘De dingen goed doen”, dus bij management.

verklaring logische niveaus
verklaring logische niveaus

Leiders stellen echter altijd de “Waarom?”-vraag, de kern van de Golden Circle. Leiders nemen nooit genoegen met de verklaring ‘omdat we dat altijd al zo doen’. Leiders stellen de keuzes van vandaag ter discussie en zien altijd mogelijkheden én de noodzaak om nieuwe en andere keuzes te maken. Leiders begeven zich van nature buiten wat voor velen de comfortzone is (zie ook mijn vorige artikel).

Persoonlijk LEIDERSCHAP
LEIDERSCHAP is niet persé verbonden aan een leidinggevende positie binnen een bedrijf. Het is een manier van leven en gaat uit van enkele essentiële persoonseigenschappen. Een leider is: Integer, Visionair, Onbaatzuchtig en Dienstbaar. Echte leiders zijn dan ook niet in eerste instantie bezig met hun eigen belangen of hun eigen ego. Sterker nog, echte leiders kunnen mensen zijn die in een groep helemaal niet op de voorgrond treden of in de schijnwerpers staan. Echte leiders zijn bezig met het groepsbelang, zijn nooit tevreden (maar zijn BEVLOGEN), zien altijd kansen, hebben een duidelijke Visie en dragen deze uit, kennen zichzelf goed en maken daar gebruik van (kennen dus ook hun eigen beperkingen), nemen verantwoordelijkheid, zijn loyaal en verwachten dat van anderen ook.

In deze tijd zijn veel mensen hun persoonlijk LEIDERSCHAP kwijt geraakt. Door langere tijd bezig te zijn met korte termijn zaken, komen ze niet meer echt op gang. Probeer maar eens hard te lopen als je maximaal een halve meter voor je uit kijkt. Je zult merken dat dit niet lukt. Dat stramien is te doorbreken als je wilt. Je kan terug naar je kern, weer in contact komen met de leider in jezelf en van daaruit duurzaam bouwen aan succes en geluk.

Het gebrek aan LEIDERSCHAP in de afgelopen decennia is de belangrijkste oorzaak van de crisis
Dit is iets waarvan ik echt overtuigd ben. De ontwikkeling op industrieel gebied, de beurs en de globalisering hebben in de afgelopen decennia bijgedragen aan korte termijn denken. En daarmee aansturen op korte termijn resultaten. We hebben roofbouw gepleegd op onze waarden en normen. Roofbouw op de zaken waar het echt om draait. En een kenmerk van roofbouw is dat het ergens gewoon ophoudt. De koek is op. Ik durf dan ook te stellen dat de crisis niet overgaat. Sterker nog: dat we niet in een crisis zitten, maar een overgangsfase. De overgang van de pragmatische levenshouding (terug) naar de principiële levenshouding. Ook Steven Covey schrijft in zijn boek “De Zeven Eigenschappen Van Effectief Leiderschap” over dit fenomeen.

Mijn conclusie steek ik ook niet onder stoelen of banken. Sterker nog: op dit moment zijn we bezig met de ontwikkeling van een nieuwe website van mijn bedrijf. Daarvoor hebben we nog eens goede gesprekken gevoerd over onze Visie en Missie. In het kader van dit artikel wil ik deze alvast graag met jullie delen. Ik ben benieuwd naar jullie mening hierover en nodig je van harte uit om die hier te ventileren.

Visie:
De economie is blijvend veranderd; deze herstelt zich niet naar de oude situatie, maar neemt een nieuwe vorm aan. Het is zinloos om te wachten tot ‘het weer als vanouds wordt’. Het is nodig om de ‘nieuwe economie’ met al haar mogelijkheden en kansen te accepteren en daarnaar te handelen. Als je succes wilt hebben in deze nieuwe economie, is ‘ leiderschap’ essentieel en noodzakelijk.

Missie:
Wij begeleiden mensen, teams en organisaties in het positief beïnvloeden van hun succes door ze uit hun comfortzone te halen, mee terug te nemen naar hun kern en van daar uit een nieuwe start te maken. Ze nemen weer ‘het leiderschap’ over hun bestaan, vinden aansluiting bij ‘ de nieuwe economie’ en boeken blijvend succes.

Ik wens je veel leiderschap 🙂

Marc

9 thoughts on ““Het nieuwe leiderschap” = oude wijn in nieuwe zakken

 1. Hoi Marc,
  heerlijk te lezen dat er méér mensen zijn die inzien dat het gaat om je eigen kern, om je eigen vrede en rust en van daaruit met een open blik te kijken naar je medemens, je omgeving en alle mogelijkheden en kansen. Dáár heeft het vooral aan ontbroken de laatste decennia. Het is vanuit dat perspectief dan ook logisch dat we terug moeten naar de “menselijke maat”, de duurzame en pure benadering van alles en elkaar; met hart, ziel en vertrouwen op je intuitie.
  Als ik me als client aangesproken zou voelen door je verhaal dan weet ik zeker dat ik op jullie site dan graag zou zien hoe ik die turn zou kunnen maken, hoe ik mijn kern zou kunnen vinden etc.

  Ga dus vooral zo dóór; jij/jullie zitten op de juiste koers (mijn vaste overtuiging).
  Groet
  Angela

 2. Ik vermoed dat echte leiders de leeuw in zichzelf getemd hebben. Of anders gezegd: hun eigen schaduwkant en dus ook de effecten hiervan op anderen onder ogen hebben gezien. Mogelijk natuurlijk ook dit ofwel zelf ondervonden hebben ofwel aanschouwd hebben. Want ware leiders bekrachtigen universele waarden en laten mensen tot bloei komen en beschermen de groei. De andere groep snoeit, hanteert machtsmiddelen, is niet transparant, uit op eigen positie behoud, onderdrukt en marchandeert met waarheid en komt uiteindelijk met lege handen te staan. Want wat behouden blijft, is niet echt, gestoeld op angst en meegaan in dezelfde energie; die van positie behoud en wat echt is gaat op weg naar een omgeving waar werkelijk leiding gegeven wordt. In de ene omgeving komt uiteindelijk niets of weinig tot stand en in de andere krijgt creativiteit, inventiviteit en originaliteit een mogelijkheid om wat moois op te bouwen. Met elkaar; dat spreekt voor zich.

   1. Hallo Marc, dank je!!! Plannen liggen even op de plank maar het is zeker de bedoeling om dit jaar met een eigen site te komen waar een eigen blog deel vanuit gaat maken.

 3. Hoi Marc,

  Mooie blog over een fantastisch onderwerp. Ik ben vereerd dat je me noemt en naar me verwijst.

  Mijn Blog heeft een tijdje stilgestaan, maar dat gaat vanaf vandaag veranderen.

  Groeten,
  Sjoerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.