Het gras bij de buren is groener!

Dus “bij de buren” lijkt alles mooier dan bij jou. Dat hoeft niet zo te zijn, maar zou echter best kunnen Dat het gras daar groener is. Dat wil alleen nog niet zeggen dat het een goede keuze is om daar dan naartoe te verkassen. Want het gras van jou zelf is niet voor niets minder groen…


De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet
Zo, dan hebben we meteen een tweede Oudhollandse wijsheid te pakken. En nu de link nog tussen deze twee. Weet jij hem? In beide gevallen heeft de spreuk betrekking op mensen die een zeer beperkt vermogen van zelfreflectie hebben. De termen arrogant, zelfingenomen en ook slachtoffer komen in dat kader bij me op. In ieder geval  zie ik een gebrek aan het nemen van verantwoording. “Ik doe alles goed.” En de buurman heeft het natuurlijk veel makkelijker; zijn gras is immers groen….

Als één vinger naar een ander wijst…
Wijzen er drie naar jezelf. Hopla, wijsheid nummer drie. Eigenlijk waren ze zo dom nog niet vroeger. Management goeroes van nu zeggen in de kern hetzelfde, maar dan anders. Bijvoorbeeld dat een goede manager vrij is van oordelen. En Covey verkondigt: eerst begrijpen en dan begrepen worden. Voordat je naar een ander wijst, kijk eens goed wat je zelf kunt veranderen en verbeteren. Als iedereen dat zou doen..

Terug naar het gras
Nu dat gras van de buren. Stel dat het echt groener is. Dan kun je daar heel jaloers van gaan worden. En kniezen dat hun gazon wel groen is. Wat heerlijk zou het zijn als dat jouw grasveldje zou zijn. Stel dat dat zou gebeuren. Morgen is dat grasveldje van jou. En dan? Hoe zou dat grasveldje er over een jaar bij liggen als je het hetzelfde behandelt als jouw eigen veldje van nu? Hmmmmmm….. Denk daar maar eens over na.

Ontwikkelingshulp
Ontwikkelingshulp heeft weinig zin als we een vliegtuiglading voedsel droppen. Ja, voor heel even. En dan is men weer terug bij af. Of zelfs nog slechter. Want door dat voedsel hebben ze tijdelijk geen drijfveer gehad om zelf in eten te voorzien. En ze zijn wel gewend aan een volle buik. Iets soortgelijks geldt ook ook voor jouw grasveld. Je hebt op de lange termijn pas echt iets aan een groen grasveld als je deze zelf kunt aanleggen en onderhouden. Is het dan niet – in plaats van erover te mijmeren – verstandiger om de buurman of vrouw om ontwikkelingshulp te vragen (dus hulp om jezelf te ontwikkelen)? Of aan een tuinman?

Jouw grasveld
Hoe is het met jouw grasveld (dus met jou als mens). Ziet het er best nog groen uit? Groeit er onkruid? Of misschien als je beter kijkt best veel mos? Heb je de laatste tijd wel kalk gestrooid, bijgezaaid en geverticuteerd? En gemaaid? Dat laatste vast wel, want dat ziet de buitenwereld. Maar van alleen maaien wordt het gras echt niet gezonder.

Mag ik eens samen met je naar jouw grasveld kijken? Ik zal je niet verwijten dat het zwart ziet. Maar als ik bruine plekken zie, of toch een beetje mos of onkruid…. mag ik je daar dan op attenderen?

 

Ik wens je groene vingers.

Marc

Nog eentje dan: gras gaat niet groeien door eraan te trekken. Weet je wat die betekent?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.