Help, ik ben te dominant!

Ik ben overwegend autodidact.  En ik blijk daarmee best wat te kunnen, getuige mijn rol in mijn werkzame leven. Maar…. ik ervaar steeds meer een keerzijde van “mijn methode”. Ik voel me beperkt in mijn ontwikkeling. Ik heb behoefte aan feedback, liever nog: ongezouten kritiek. Wanneer wijst iemand me terecht? Wanneer word ik geconfronteerd met mijn beperkte zienswijze? Ik wil verder groeien en daarvoor heb ik feedback nodig.

dominant

Autodidact dus
Het meeste dat ik heb geleerd, heb ik mezelf eigen gemaakt door goed waar te nemen, te analyseren, te begrijpen en te combineren. Ook dat past wel bij mijn dominantie. Ik neem namelijk niet zomaar iets van iemand aan. Het kan me gerust gebeuren dat ik bijvoorbeeld een model of oefening tegenkom die tot in den treure is bewezen en dan denk: “dat model klopt niet!”. Dat voelt dan zó stellig. En helaas communiceer ik het ook nog steeds wel eens zo. Gelukkig ben ik autodidact en leer ik steeds beter om het anders te communiceren en zelfs ook vanuit mijn gevoel anders te benaderen. Vanuit de “dat klopt niet” waarneming sta ik namelijk niet open om tot nieuwe inzichten te komen. Ik ervaar dan weerstand, zelfs lichamelijk! Nu benader ik het als (na toch nog wel een primaire reflex zoals boven beschreven): “Hmmmmm… dat klopt niet voor mijn gevoel. Ik kan het niet rijmen met hoe ik ervan overtuigd ben dat het werkt. Maar stel dat er iets zinnigs in zit? Hoe zou dat dan kunnen werken? Wat zou ik ervan kunnen leren?“. Zelfs in mijn  communicatie lukt het me steeds beter om die primaire reflex niet te uiten, maar even naar binnen te gaan, te schakelen en vervolgens wat opener te reageren.

autodidact

Sterk overtuig(en)d
Ik leer dus nog steeds voor een groot deel van mezelf. Dat komt ook omdat ik mijn eigen sterke overtuigingen erg goed kan overbrengen. In bijna alles dat op mijn pad komt, zie ik iets om te leren, verbanden te ontdekken, te associeren, logica te ontrafelen. En die wil ik dan toetsen aan mijn omgeving. Helaas doe ik dat nog steeds (blijkbaar) vooral op een overtuig(en)de manier. Mijn omgeving luistert en laat zich overtuigen. Gelukkig snijdt het over het algemeen best hout wat ik beweer. Maar zelfs wanneer ik expliciet om ongezouten feedback / kritiek vraag, komt er vrij weinig terug. En het is echt maar sporadisch dat iemand me uit eigen beweging even spiegelt.

feedback

Help me mijn ongelijk te zien
Dit is de titel van een eerder artikel dat ik hierover schreef. Die behoefte heb ik expliciet. Doordat iemand me spiegelt, zijn kijk op de wereld (of het onderwerp waarover we het hebben) geeft, kan ik groeien. Sneller dan door alleen mijn eigen waarnemingen en “ontdekkingen”. Ik wil geprikkeld worden, uitgedaagd en soms zelfs terecht gewezen (ook al ervaar ik dat dan in eerste instantie als erg vervelend). Ik ben al een paar maanden op zoek naar een manier om dat te faciliteren. Een cursus? In de omschrijvingen van de cursussen die ik tegenkom zie ik (te) veel zaken die ik al ken. Een intervisiegroep met “mensen zoals ik”? Dat lijkt me wel wat. Of…. misschien wel….? Of toch niet…..? Nee, dat heb ik toch niet nodig…..? Hoewel…. als ik er zo van overtuigd ben dat het voor anderen werkt, en dat dagelijks in de praktijk bewezen zie…..

ongelijk

Coaching
Ik ben natuurlijk niet de enige eigenwijze, dominante, overtuig(en)de ondernemer die rondloopt. Ineens realiseer ik me waarom ik het juist zo gaaf vind om die dominante managers, directeuren en ondernemers te coachen. Duuuuhhhh. Projectie? Het voorziet (ook) in mijn eigen behoefte! Ik heb behoefte aan een klankbord, een sparringpartner, een coach. Dat inzicht werd deze week echt scherp bij mijn kennismaking met iemand uit mijn netwerk. In dat gesprek werd ik gestopt en geconfronteerd met het feit dat ik zo enthousiast de leiding nam. Dat was zij niet gewend. Vrijwel altijd ervaarde ze dat andersom. En ze gaf aan dat het verrassend prettig was om de andere kant eens te ervaren. Om me dat te “bewijzen”, draaide ze meteen de rollen om en spiegelde mij. Wow, dat zoek ik blijkbaar! Eindelijk iemand die me op mijn plaats zet….

Wil je ook eens terug-gedomineerd worden? Laat het me weten, daar ben ik blijkbaar goed in. Wil je mij eens spiegelen? Of met mij een intervisie? Kom maar op, ik wacht op je 🙂

Marc

12 thoughts on “Help, ik ben te dominant!

 1. Ervaar je dat ook met mensen die jou beter kennen? Zeker als introvert zijnde zal ik al mijn meningen en ongezouten kritiek niet snel geven aan iemand die ik niet goed ken maar geloof me, die heb ik wel.

 2. Hoi Marc,
  Veel prachtige woorden voor iets wat nog niet klopt maar blijkbaar wel gezegd wil worden;-)
  Mail me maar als je vanuit liefdevolle onverschilligheid feedback wilt ontvangen.
  Wie weet vinden we een verband.

 3. Interessant, ik kom het nu toevallig meer tegen. Heb interesse in de groeiweg voor types als jij. Niet dat ik
  het weet. Maar dat is wel te ontdekken met de nodigde bewustzijnszin.

 4. Interessant, ik kom het nu toevallig meer tegen. Heb interesse in de groeiweg voor types als jij. Niet dat ik
  het weet. Maar dat is wel te ontdekken met de nodigde bewustzijnszin.

 5. Leuk geschreven! Ik ervaar het niet als “te” dominant, want als je echt ” te” dominant zou zijn zou je niet meer echt luisteren naar een ander.
  Zelf vind ik het ook interessant om te ontdekken waar krachtige personen elkaar echt kunnen ontmoeten en wat er gebeurd als je elkaar eerlijke respectvolle feedback geeft.Ik ben nu ook volop aan het oefenen.
  Het is niet altijd makkelijk en ook best spannend maar je even kwetsbaar opstellen als dominant zijn, geeft mij een ruim en flexibel en gevoel !

 6. Het begin is er Marc, je denkt in ieder geval al over dit onderwerp:)
  Continue verbeteren is vooral ogen en oren open hebben staan en niet direkt een oordeel geven.
  Bijna het moeilijkste wat er is voor managers, leidingevende, medewerkers, coaches …iedereen dus.
  Continu verbeteren is en blijft mensenwerk.

  Anders doen we samen wel een bakkie

  S6

  Anton

  PS Vooral blijven geven maar vergeet ook niet te nemen.

  1. Dag Anton,

   Dank je voor je reactie. Gelukkig ben ik niet alleen dominant maar (inmiddels, door schade en schande wijs geworden) kan ik mezelf ook steeds beter reflecteren. Heel soms neem ik zelfs iets van iemand aan. Ik merk wel dat ik altijd mijn eigen mening vorm. Ik kan niet (en wil dat ook niet) klakkeloos doen wat een ander nodig vindt. Het was voor mij al baanbrekend om een oefening van NLP toe te passen in mijn coaching. Dat lukte alleen maar omdat ik het gevoel had dat hij klopte en ervan overtuigd ben dat NLP in nagenoeg alle situaties werkt.

   Oordelen is iets dat ik voor mezelf heb genuanceerd. Ik heb een duidelijke mening. Soms is het wle zoeken naar die flinterdunne scheidslijn.

   Marc

 7. Hallo Mark,

  Erg herkenbaar van het zijn van autodidact en dominant. Zelf noem ik het Eigenwijs.
  Door op mijn eigen wijze zaken te onderzoeken en doen heb ik mijzelf en daarmee ook anderen veel geleerd. Maar was ik soms ook dominant naar anderen als ik te eigenwijs werd en niet meer open stond. Ik zou graag eens met je sparren in een intervisie. Zelf heb ik veel geleerd van de natuur als spiegel en gebruik van het ervaringsleren. Misschien ook iets voor jou?

  Lia

  1. Dag Lia,

   Bedankt voor je reactie em het aanbod. Nijverdal is alleen best uit de richting voor mij. Ik hoop in mijn nabije omgeving (Breda) een paar mensen om me heen te verzamelen die me willen en kunnen spiegelen in een intervisie.

   Ik gebruik liever de term eigenzinnig. Het verschil is wat mij betreft dat iemand die eigenwijs is tegen beter weten in bij zijn standpunt blijft. Ik heb altijd een standpunt en mening maar ool altijd het vermogen om deze aan te passen door nieuwe inzichten.

   Marc
   Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.