Heb je het lef om jezelf te zijn?

Of je het lef hebt? Jazeker! En die vraag stel ik niet voor niets. Want jezelf worden is een traject waarin je jezelf tegen komt. En daarin ga je zeker dingen van jezelf zien waarop je niet trots bent. En jezelf worden? Ben je dat dan niet? En wat houdt dat dan eigenlijk in? En waarom zou je dat dan willen?

Waardoor ben je niet jezelf?
In je leven word je met van alles belast. Als jong kind kon en mocht je misschien nog lekker jezelf zijn. En al snel werd duidelijk dat jouw omgeving van alles van je verwacht. Daar ben je begonnen met het opbouwen van allerlei lagen om jouw kern. Lagen die functioneel zijn en je weerbaar maken voor de (letterlijk dus:) “ingewikkelde” wereld en haar verwachtingen. Maar ook lagen die het moeilijker maken om bij je kern te blijven of daar weer te komen. Met als resultaat dat de meeste volwassenen nog maar heel beperkt in contact staan met hun kern en dus… niet meer zichzelf (kunnen) zijn. So what? Hmmm… Daar heb je misschien een punt.

Je ervaart geen probleem
Als dat zo is, voel je waarschijnlijk ook niet de behoefte – of noodzaak – om jezelf te “ontwikkelen” – letterlijk jezelf te ontdoen van al die wikkels die je hebt verzameld in je leven. En als je die behoefte niet voelt, heb je ook geen drijfveer om de confrontatie met jezelf aan te gaan. Dan is het ook een kansloze missie.
Toch kan het zijn dat je wel een probleem hebt, maar je daarvan niet bewust bent.  Een groot deel van mijn opdrachten ontstaan pas als ik echt kritische vragen stel. En als ik die vragen dusdanig stel dat ik ook een écht antwoord krijg. Je bent er namelijk erg goed in om jezelf voor de gek te houden. Dat mechanisme creëer je al als kind. Lees dit stuk maar eens, en dan met name de link naar Ingeborg Bosch.

Iedereen heeft een probleem
Nou ja, een probleem. Iets is pas een probleem als je het als zodanig ervaart. Allen kan het dan te laat zijn. Ik ken meerdere voorbeelden van mensen die “ineens vage klachten kregen”. Stevige hoofdpijnen, last van de maag, extreme vermoeidheid, etc.. Die problemen zijn schreeuw om aandacht van jouw onderbewuste. Een onderbewuste dat te lang is genegeerd. En dan… dan heb je pas echt een probleem.

Voorkomen is beter dan genezen
En zou je dat probleem niet liever voorkomen? Je gaat toch ook met je auto naar de garage voor preventief onderhoud? Tenzij je hem niet dagelijks nodig hebt. Dan kun je je veroorloven om met pech langs de weg te komen staan. Waarom zou je jezelf geen preventief onderhoud gunnen. Of ben je bang om iets tegen te komen? Bang om (de minder mooie kant van) jezelf tegen te komen. Aan jou de keuze.

voorkomen of genezen

 

Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.