Heb je er de kracht wel voor?

Empowerment, in je kracht staan of iemand in zijn kracht zetten… Termen die je waarschijnlijk allemaal wel eens hebt gehoord. Sta jij in je kracht? Of heb je geen idee wat dat inhoudt? En weet je hoe je in je kracht komt te staan of hoe je iemand in zijn kracht zet? En… waarom zou je dat eigenlijk willen? Antwoorden vind je in dit artikel vol kracht.

 

 

Wanneer sta je eigenlijk in je kracht?
Je staat in je kracht als je gedrag verbonden is met je intrinsieke drijfveren. Zo dat is eruit. Weet je het nu? Hmmm… enige toelichting is denk ik op zijn plaats. Gedrag is dat wat je doet en het ontstaat onder invloed van wat je van binnenuit écht wilt en wat je (denkt dat je) moet doen van je omgeving. Je staat in je kracht als je gedrag hoofdzakelijk een gevolg is van het eerste, dus als je “bij jezelf bent”. Eenvoudig gezegd is het willen versus moeten.
Helaas zijn veel mensen – net als ik – opgevoed met wijsheden als: “kinderen die vragen worden overgeslagen” . Eenvoudig weg omdat dat op dat moment heel verstandig leek voor de ouders. En je mocht natuurlijk vooral niet zeuren en moest blij zijn met wat je kreeg. Je ouders wisten immers wat goed voor je was. We hebben al jong geleerd om ons gedrag af te stemmen op onze omgeving en onze eigen behoeftes weg te stoppen…

 

 

Sta jij in je kracht?
Uit mijn ervaring als coach én mijn eigen ervaring weet ik dat veel mensen niet in hun kracht staan. Ik stond dat zelf ook heel lang niet. Maar als je me destijds had gevraagd, had ik voluit met JA geantwoord. Sterker nog: ik denk dat veel mensen om me heen me ook heel krachtig vonden. Dat is gek hè. Aan de buitenkant leek ik heel sterk, maar van binnen was ik niet verbonden met mezelf. Een tijd lang heb ik dat ook zo gevoeld, maar op gegeven moment was ook dat verdwenen. Dat komt omdat ik zo lang had geleerd om mijn eigen behoeftes te ontkennen (ik herinner me zelfs dat ik mezelf daarop trainde en werd er bij Defensie natuurlijk ook nog eens op getraind).
Drs. Ingeborg Bosch heeft een model ontwikkeld (Past Reality Integration / PRI) dat hiervoor zelfs een specifieke term heeft. Zij heeft onderzocht hoe het komt dat veel volwassenen “onlogisch” gedrag vertonen vanuit “kind-bewustzijn”. Kijk maar eens naar het filmpje hieronder. Oh ja: de term die ik bedoel is ontkenning van behoefte.

 

 

Hoe weet je of je in je kracht staat?
Misschien is het helemaal niet zo interessant om die vraag te beantwoorden. Als ik naar mezelf kijk, voelde ik me in de tijd dat ik nog niet in mijn kracht stond best gelukkig. Ook zie ik mensen om me heen die m.i niet in hun kracht staan. En als ze zich daar op dit moment happy bij voelen, is dat toch oké? Blijkbaar mis je nog niets in het hier en nu; in ieder geval niet iets waarvan je je bewust bent.
Het wordt anders als je zelf “op één of andere manier” voelt dat je leegloopt. Je krijgt geen energie (meer) van wat je doet. Aan de buitenkant ziet het er allemaal misschien best nog goed uit, maar binnenin jezelf mis je “iets”. Soms resulteert dit zelfs in vage klachten als (structurele en onverklaarbare) vermoeidheid, hoofdpijn of zelfs migraine, rugpijn tot zelfs uitval. Vragen zoals: Wat heeft het allemaal voor zin? en Waar doe ik het eigenlijk voor? komen mogelijk in je op. Misschien vraag je je zelfs af en toe af of je wel gelukkig bent. Je voelt ergens een leegte.
Ik heb het destijds omgedraaid. Ik heb mezelf zeer regelmatig de vraag gesteld: “Wat maakt mij gelukkig“. In het begin had ik echt geen clou en nog steeds weet ik niet het volledige antwoord. Dat vind ik eerlijk gezegd ook van ondergeschikt belang. Jezelf regelmatig deze vraag stellen, maakt je bewust en geeft je een richting. Als je hier klikt, vind je een artikel met een paar tips.

 

 

Krachtig op de werkvloer
Bovenstaande vragen zijn allemaal voorbeelden van vragen die gaan over “zingeving” en “bezieling”. Je bent niet (meer) verbonden met je eigen intrinsieke waarden – als je die überhaupt al kent. Natuurlijk hoeft het niet zo groot en breed te zijn dat je in het algemeen bezieling mist. Ook op de werkvloer is het missen van bezieling (of passie  / intrinsieke motivatie als dat woord beter bij je past) en enorm energie-lek. In een volgende artikel ga ik er verder op in “hoe je mensen in hun kracht zet” op de werkvloer.

 

Ik wens je veel kracht

 

Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.