Harvard methode van onderhandelen (training)

Een onderhandelingscursus voor teamleiders? Dat heeft toch meer met verkopen te maken? Klopt. En toch ook weer niet. Een team leiden heeft namelijk veel te maken met belangen bij elkaar brengen. Enerzijds de persoonlijke belangen van alle teamleden en anderzijds het gezamenlijke teambelang. En daar sluit de Harvard Methode van Onderhandelen uitstekend bij aan.

Waar gaat deze methode dan over? Deze methode leert om niet te onderhandelen op basis van posities (ik wil links en jij wilt rechts). De traditionele methode, onderhandelen op posities – die in 99% van de gevallen wordt gebruikt – kent namelijk altijd verliezers en schaadt de relatie.

De Harvard Methode – welke wereldwijd op topniveaus wordt gebruikt – is hard op de doelen en zacht op de relatie. Dit levert een betere (vaak creatieve, eerlijke) oplossing die meer tegemoet komt aan de belangen van beide partijen en die de relatie juist verbetert.

De Harvard Methode kent de volgende principes:

  • onderscheid de relatie van het probleem en maak de voortgang onafhankelijk van vertrouwen
  • zoek de belangen achter de posities
  • zorg voor opties bij gemeenschappelijke of verenigbare belangen, voordat je een besluit neemt
  • zoek objectieve criteria bij tegengestelde belangen
  • zorg voor een oplossing die beter is dan de BAZO (het Beste Alternatief Zonder Overeenkomst)

In theorie lijkt dit simpel; de praktijk is lastiger dan je denkt. Daarom leer je om jezelf deze principes eigen te maken met cases uit jouw eigen praktijk. In een pragmatische training van 4 dagdelen ontdek je hoe je deze methode kunt toepassen op jouw eigen praktijksituaties. Dat is ook handig in niet zakelijke situaties overigens 🙂

De eerstvolgende startdatum van de training is in juli en vindt plaats in Breda. De exacte datum wordt vastgesteld nadat zich 4 mensen hebben aangemeld. De maximale groepsgrootte is 8 personen. De kosten bedragen € 850 per persoon.

Wil je deelnemen aan deze training? Mail dan naar marc@marcbekker.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.