Gooi je oude schoenen weg vóórdat je nieuwe hebt!!

Hé, dat klopt toch niet? Het spreekwoord is toch: “Je moet je oude schoenen niet weggooien voordat je nieuwe hebt“? Inderdaad. De gedachte daarachter is dat het onverstandig is om je oude schoenen weg te gooien voordat je zeker weet dat je nieuwe hebt. Op zich verstandig… Ik durf echter te beweren: gooi je oude schoenen weg en verbrand de schepen achter je. Pas dan kom je écht vooruit! Of verbrand gewoon meteen je oude schoenen 🙂

schoenen verbranden

Zo, dat is eruit. Geen soft gedoe, ACTIE. Waarom ben ik zo stellig? Nou, ik zie veel mensen vastzitten. De bron daarvan ligt dat ze geen stap durven te maken. Een echte stap maken kan pas als je het oude loslaat. Ofwel de beeldspraak die ik gebruik: als je een lekke band oppompt, moet je eerst het lek dichten “Het oude” is in deze een energielek. Als je ergens vol voor wilt gaan, zul je éérst het oude moeten loslaten. Volledig en onvoorwaardelijk. Geen weg terug.  En ja: dat is spannend!!

hardlopen met een elastiek aan je rug

Zolang je je blijft vasthouden aan het oude, is er geen ruimte voor iets nieuws. Ik heb in de afgelopen jaren behoorlijk wat mensen begeleid. Daarbij is het loslaten van het oude altijd een uitdaging. Veruit de meeste mensen zoeken van nature naar zekerheid. Als jij dat ook wilt, ga ik je teleurstellen: zekerheden zijn er niet; er zijn alleen SCHIJNzekerheden. De enige zekerheid die je hebt is dat je de rest van je leven met jezelf bent. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat jij zelf de moeite waard bent en échte keuzes maken. Die keuzes zijn vaak spannend en gaan gepaard met onzekerheid. Zoals ik  eerder schreef: moed is angst hebben… en toch doen

En wat als je die stap niet maakt? Ik kan toch niet voor jou bepalen dat je spannende stappen moet maken? Dat klopt. En als je daarmee gelukkig bent, vind ik dat oprecht geweldig voor je. Veel mensen klagen echter of zijn niet tevreden / ongelukkig. Als je dan geen spannende keuzes maakt, heb je dat ook aan jezelf te danken. Jouw huidige leven is namelijk ontstaan uit opeenvolgende beslissingen die je zelf in je leven hebt gemaakt. Jouw huidige situatie is dus uiteindelijk ook een gevolg van jouw keuzes. En als je geen andere keuzes maakt…. heb je ook niet het recht om te klagen.

Dus: wil je dat er iets verandert in je leven, dan is het aan jou om zelf iets te veranderen. Jij bent de enige die dat kan doen. En je kunt pas iets veranderen als jij de verantwoording voor je eigen leven neemt. En als je écht iets wilt veranderen, kan dat pas als je HET OUDE LOSLAAT. Ooit van Hamel & Prahalad gehoord? Zij schreven het boek: “Competing For The Future” (12e plaats in de lijst “Best Business Books Ever”). Zij beschrijven Wat het belangrijkste is dat de mens moet leren om succesvol te zijn: ONT-LEREN. Loslaten dus 🙂

Goed: I rest my case en wil dit keer afsluiten met “mijn waarom

——————————————————————————————-

Waarom doe ik wat ik doe?

Ik zie mensen hard werken, misschien wel harder dan ooit.
Ik zie ze knokken om te OVERLEVEN
Ik zie helaas ook dat ze daarmee niet verder komen…..

Ik zie dat mensen “uit angst voor onzekerheid” vasthouden aan het oude
Ik zie mensen zoeken naar zekerheden.
Dat begrijp ik en dat respecteer ik

Ik weet echter dat er alleen SCHIJNzekerheden zijn
Ik weet ook dat je een enorme sprong kunt maken door deze los te laten
Ik weet dat je je leven daarmee enorm kunt verrijken

Ik weet uit ervaring dat ik je daarmee kan helpen
Daarom doe ik wat ik doe
Ik help je om te transformeren en voluit te LEVEN

————————————————————————————

Marc

11 thoughts on “Gooi je oude schoenen weg vóórdat je nieuwe hebt!!

 1. Regelmatig ga ik uit mn comfortzone, maar dit keer op deze manier, door te reageren op je blog. Want ik loop al een tijd met veel energie hard vooruit op Blote Voeten uitkijkende naar een paar simpele schoentjes. Alleen kom ik niet echt vooruit met een blok aan mijn been, in de vorm van een huis dat al 4 jaar te koop staat. Misschien vind ik op deze manier een hamer om t blok kleiner te maken: en kan deze “bevlogen duizendpoot met visie” aan het werk. Bedankt Mark, je blogs zijn zeer inspirerend.

 2. Tja, daar zit ik dan en kijk even achterom. Ik heb één schoen verbrand en de andere aangehouden. Logisch gevolg: één blote voet: dat loopt niet echt comfortabel en de andere voet met een schoen die ik aan het ‘uitproberen’ ben. En ook al voel ik dat het lopen op die nieuwe schoen bepaald niet slecht is… ik WEET dat ik die andere schoen nog niet kan uittrekken, want dan loopt het vast. De realiteit om deze ‘werkelijk inspirerende’ blogs (mijn oprechte complimenten Marc), is dat het soms in stappen gaat/moet en niet zo radicaal als jij nu voorstelt…hoe verleidelijk ook. Dat bewijst ook al eens te meer het verhaal van Viona. Ik zie je reactie graag tegemoet, fijne zondag!

  1. Dag Maddie,

   Dank voor je reactie en je compliment 🙂

   Ik heb ervaren dat alles met energie te maken heeft. Zo lang je nog één schoen draagt, is er aan die voet dus nog geen ruimte voor iets anders.

   Natuurlijk is alles een keuze en ik respecteer alle keuzes. Dus een halve maatregel kan voor iemand al veel dapperder zijn dan voor een ander de stap om volledig los te laten.

   Marc

 3. Hallo Marc, Interessante stelling. Ik vraag me overigens wel eens af waarom de comfortzone eigenlijk comfortzone wordt genoemd. Als jij je écht comfortabel voelt, waarom zou je er dan uit willen stappen? In die zin zouden we beter kunnen spreken over je ‘angstzone’. Uit je ‘angstzone’ stappen is net zoiets als het doorbreken van patronen. Zolang je nog verbonden bent met je oude gewoonte, bijvoorbeeld door er in gedachten steeds aandacht aan te besteden, maak je het voor jezelf extra lastig. Met behulp van je wilskracht kun je het weliswaar ‘volhouden’, maar feitelijk ben je dan nog steeds verbonden met je ‘angstzone’. En deze blijft je aantrekken tot een moment van zwakte ervoor zorgt dat je terugvalt. Als je je ‘oude schoenen’ niet meer hebt, dan is er niets om op terug te vallen en deze ‘zekerheid’ dwingt je tot het vol overgave op zoek gaan naar je echte comfortzone. Overigens is het m.i. dan wel van groot belang dat je je regelmatig afvraagt waar je nu precies bang voor bent. Welke angst durf je niet onder ogen te zien? Als je dit niet doet, dan is de kans groot dat je van de ene angstzone in de andere angstzone terecht komt en als een dolle hond achter je eigen staart aan blijft rennen. De echte comfortzone blijft dan iets onbereikbaars en krijgt dan de status van ‘als ik eerst maar eens……….’. Persoonlijk ben ik de afgelopen periode intensief aan de slag geweest met mijn eigen bewustwordingsproces (en ook met Marc heb ik hierover interessante gesprekken gevoerd).

  Hg, René

  1. Beste Marc, een meer dan terechte stelling, get the f…k out off your comfort zone en snel . Na de zomervakantie dit jaar kennelijk het licht gezien en me gestort op werken met 7 takken van sport. inmiddels gereduceerd naar basic sport Makelaar in Hout & Huis, per direct enkele takken van sport uit mijn systeem gesmeten , ik ben een trein die niet stopt ; de komende 10 jaar en wie mee rijdt gaat geld verdienen, ik stop nog enkel om de firma of persoon die Niet de neus in dezelfde richting heeft met een rotschop eraf te smijten. Ik ben snel klaar met mensen die geen ballen hebben ; ikzelf heb golf ballen. Volgens Coronel ; No Guts , No Glory … Groet Herman.

 4. Beste Marc,

  Een interessante passievol betoog, heel herkenbaar. Heb alleen wat moeite met het veelvuldige “moeten” in je artikel. Je schrijft letterlijk ” Dus: als je wilt dat er iets verandert in je leven, zul je echt iets moeten veranderen in je leven. Jij zult dat zelf moeten doen, jij zult de verantwoording voor je eigen leven moeten nemen. En als je écht iets wilt veranderen, is het belangrijkste dat je moet doen: HET OUDE LOSLATEN”.

  Ik ben van mening als je wil veranderen er ook daadwerkelijk iets veranderd omdat de wil uit jezelf komt. Moeten veranderen is iets van buiten jezelf, ook al is dit misschien niet als zodanig herkenbaar voor diegene. Buiten jezelf als opgelegde verwachting die je jezelf eigen hebt gemaakt. Als de herkenning er niet is dat dit geen deel van je zelf is wil je dit ook niet loslaten. Het oude loslaten begint met ont-moeten.

  Arno

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.