Geoliede machine

Vorige week heb ik met mijn neef meegedaan met Mud Masters (ook een vorm van teambuilding). Toen hij onderweg vertelde over zijn werk bij Interflon (leverancier van hoogwaardige smeermiddelen) herkende ik een mooie en duidelijke beeldspraak voor wat ik bij teams doe. “Eigenlijk hebben we hetzelfde werk” dacht ik, “we laten waardevolle “productiemiddelen” soepeler draaien waardoor minder energie en onderhoud nodig is“. In dit artikel leg ik het verband naar het geoliede team.

 

wrijving….

Wrijving zorgt voor energieverlies

Mijn neef vertelde me over zijn bezoeken aan bedrijven. “Eigenlijk weten ze vaak niet eens dat ze een probleem hebben. De machines draaien prima en krijgen regelmatig het benodigde onderhoud. Op zich niks aan de hand. Wat de bedrijven echter niet zien is dat er veel energie verloren gaat.

Door het gebruik van traditionele smeermiddelen is de wrijving in de machine onnodig hoog. Bovendien gaan de smeermiddelen veel minder lang mee dan zou kunnen. Daardoor moet er relatief veel tijd en energie in onderhoud worden gestoken, wat naast geld ook nog eens productietijd kost.” Een waarheid als een koe.

 

 

Wrijving in teams

Ik vertelde hem hetzelfde verhaal over mijn werk. Veel teams draaien op zich best prima. Mensen doen hun werk en kennen in de basis hun taken. Er is overleg en in de pauzes wordt er gezamenlijk een kop koffie gedronken of wat gegeten. En toch gaat er meestal ook hier onnodig energie verloren. En veelal zijn ze zich daar nauwelijks van bewust (totdat er echte irritaties en frustraties ontstaan).

Vaak wordt die wrijving omschreven als “weerstand in het team”. De teamleden en leider ervaren dat het op een of andere manier niet soepel loopt. Mogelijk is er onvrede of zijn er altijd wel mensen die kritiek hebben. Nieuwe ideeën komen maar moeizaam van de grond. Er moeten regelmatig dingen worden opgelost die voorkomen hadden kunnen worden. Of misschien hebben sommige mensen het gevoel dat ze niet goed uit de verf komen. En zo zijn er legio voorbeelden van “verloren energie”.

 

Afbeelding van Interflon

 

Gewone olie, teflon of Interflon?

Iedereen weet (toch?) dat je olie in een machine moet doen om hem te smeren; anders gaat hij kapot. Zo hoor je regelmatig het oliepeil van je auto te controleren. Ooit hebben ze bedacht dat je teflon aan de motorolie kan toevoegen. Teflon (je kent het wel als anti-aanbaklaag in je koekenpan) is namelijk nóg gladder dan olie. Alleen blijkt teflon zich niet (goed) te binden aan olie en werkt dit principe niet zo goed. Interflon heeft een manier uitgevonden waarmee teflon zich wel bindt aan de olie.  Op deze manier heb je een langdurend voordeel voor je machine.

slick 50, één van de bekendste teflon additieven

 

Interflon voor je team

Om te voorkomen dat je team “kapot gaat” moet je er dus – blijkbaar – olie in doen. Deze olie voor teams kan je zien als duidelijkheid over taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden (TVB). Zeg maar: “wie doet wat”. Dit is het rationele stuk van de teamvorming.

Een stap verder ga je als je teflon toevoegt aan je team. Je bepaalt o.a. de missie en visie, besteedt aandacht aan interactie / communicatie en legt processen vast. Mogelijk doe je ook nog iets aan kernwaarden. Toch is deze toevoeging – net als teflon – nog niet afdoende. Er is “meer”.

Je team krijgt pas echt vleugels – in de gekozen beeldspraak – met Interflon (wat zal mijn neef me dankbaar zijn..). Wat maakt nou dat teamleden maximaal presteren en zelfs verwachtingen overtreffen?  Wat maakt dat teamleden wat voor elkaar over hebben? Wat maakt dat teamleden initiatief tonen, hun nek uitsteken, zich persoonlijk verantwoordelijk voelen voor het teamresultaat en daarvoor net dat stapje extra doen (en als het nodig is nog één)?

Voor mij zijn er een paar wezenlijke ingrediënten hiervoor. Allereerst moet er een groot onderling vertrouwen zijn. Teamleden moeten zich daardoor veilig en gewaardeerd voelen als mens. Verder is het van belang dat de teamleden intrinsiek gemotiveerd zijn. Daarvoor is het nodig dat zij hun persoonlijke belangen kunnen en mogen nastreven en dat die in lijn zijn (gebracht) met het teambelang. Deze elementen vormen een teamcultuur die de basis legt voor een geïnspireerd team.

 

 

Tot zover de theorie

Dus – zou je zeggen – breng die cultuur in je team en hij krijgt vleugels. Dat klopt. Maar…… hoe doe je dat dan? Een teamcultuur koop je niet in een webshop. En er is geen training “gezonde teamcultuur” of zo. Helaas voor de doelgerichte leiders onder de lezers. Teamcultuur is iets waaraan je moet werken en dat je opbouwt. Dat kost tijd en vraagt iets van de organisatie in het algemeen en de leider in het bijzonder. Gelukkig voor diezelfde leiders heb je dan wel een team dat dan met weinig “gedoe” hele mooie resultaten haalt (en blijft halen).

Net als mijn neef, zie ik mezelf als adviseur. Hij heeft verstand van smering voor machines; ik heb verstand van smering van teams. Hulp nodig? Ik kom graag een keer langs. Mijn neef ook trouwens 🙂

mudmasters
mijn neef en ik tijdens Mud Masters

Ik wens je iets smerigs

Marc

One thought on “Geoliede machine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.