Eigenlijk ben ik te slap om een keuze te maken

Eigenlijk” is één van de meest dodelijke woorden die ik in het leven tegen kom. Want eigenlijk doe of zeg je dan iets waar je eigenlijk niet achter staat. Eigenlijk is dat niet echt krachtig en eigenlijk verloochen je jezelf dan. Weet je eigenlijk wel hoe dat komt? Realiseer je je dat eigenlijk wel? En wil je hier eigenlijk niet vanaf? Voel je je eigenlijk niet een beetje gevangen in je dagelijkse leven. Kom dan EINDELIJK eens in actie!

Begrijp me goed: ik veroordeel dit gedrag zeker niet. Sterker nog: ik herken het wel en moet erkennen dat ik me er eigenlijk ook wel eens toe laat verleiden om de makkelijke weg te kiezen. Maar ik weet ook heel goed wat het oplevert om op te staan, in actie te komen en de juiste keuze te maken. Steven Covey schrijft in het eerste hoofdstuk van zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ dat één eigenschap ons mensen onderscheidt van alle andere levende wezens op deze planeet. Die eigenschap is responsability: respons – ability. Oftewel: het vermogen om in iedere situatie, op elk moment in ons leven te kiezen hoe we op onze omgeving en gebeurtenissen reageren. Om in te zien hoe sterk dat kan werken, bekijk dan voordat je verder leest deze twee filmjes eens op Youtube. Deze twee mensen hebben iets bereikt dat eigenlijk onmogelijk is (of niet…..):

Nick Vujicic: no arms – no legs – no worries

Dakloze Koreaanse jongen doet mee aan Korea Got Talent

Veel mensen die ik ‘eigenlijk’ hoor bezigen, zitten vast en voelen zich (vaak grotendeels onbewust) gevangen in de situatie. Dan heb je soms een duwtje in de goede richting nodig (of zelfs in sommige gevallen een flinke schop onder je kont). Dat ‘duwtje’ kan veel verschillende vormen hebben: van een goed gesprek met een vriend tot een intensieve coaching of behandeling bij een therapeut. Al die ‘duwtjes’ staan of vallen met je eigen wil om er iets aan te doen, jouw RESPONSE ABILITY.

Neem bij iedere eigenlijk die je voelt opkomen een moment de tijd om je af te vragen: “Wat wil ik écht?” En luister goed naar je hart. Als je jezelf niet sterk genoeg voelt om daarnaar te handelen, laat je dan ondersteunen. Dat is geen onvermogen…. daaruit spreekt kracht, leiderschap.

Wees moedig. Moed is angst hebben en toch doen. Zorg dat je trots kunt zijn op jezelf. Je kunt het, je hoeft er alleen maar zelf in te geloven 🙂

3 thoughts on “Eigenlijk ben ik te slap om een keuze te maken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.