Eenpersoons teambuilding in de Ik-BV

In je eigen Ik-BV moet je maar van alle markten thuis zijn. Alle teamrollen moet je jezelf eigen maken om succesvol te kunnen zijn. Als kameleon schakelen tussen denken / voelen / doen / willen. Schakelen tussen dromer / realist / criticus.  Continu switchen tussen alle dingen die in jouw Ik-BV moeten gebeuren. En dan moet je die verschillende ik-rollen ook nog als goed team samen laten werken. Totdat het je teveel wordt. Of totdat je merkt dat jouw BV niet succesvol is. Dan heb je dringend behoefte aan een teambuilding. Of zelfs aan een Interim Manager op jouw BV zodat je zelf even een welverdiende sabbatical kunt nemen.

Been there – done that
Het komt niet uit de lucht vallen dat ik hierover schrijf. In mijn werk help dagelijks mensen met hun Ik-BV en het ontwikkelen van hun persoonlijk leiderschap. Ik ben daarin zogenaamde autodidact en ervaringsdeskundige. Er zijn diverse aanleidingen te noemen waardoor ik behoorlijk lang mijn gevoel had ‘uitgeschakeld’ en waardoor ik vooral vanuit denken en doen leefde. Zo ben ik technisch opgeleid (denken) en ben door Defensie aan de KMA goed getraind om mijn gevoel te negeren (doen, fysieke en mentale grenzen verleggen). Nu was ik daar van nature al goed in (doordat mijn basis afweersysteem Ontkenning van Behoefte is – zie ook Ingeborg Bosch / PRI). Ik heb Defensie verlaten om weer te ‘voelen’.
Het heeft meer dan 10 jaar geduurd voordat ik hierin echt vorderingen heb gemaakt.  Gelukkig heb ik van nature ook een sterke wilskracht en is die ook stevig getraind binnen Defensie. Ik ben er dan ook trots op en gelukkig mee dat ik weer VOEL. En voelen is volgens mij wezenlijk om te leven.

Neuro-Linguïstisch-Programmeren
In NLP vind je voortdurend een link naar het samenspel tussen denken, voelen en doen. Als je kijkt naar de toepassing van NLP in het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap, dan wordt het samenspel tussen denken / voelen / doen zelfs centraal gesteld. In de afgelopen jaren heb ik veel interne discussies gehad en heb deze nog regelmatig. Ik heb me vaak afgevraagd of de dingen die ik dacht te weten uit mijn voelen of denken kwamen. Of mogelijk kwamen ze zelfs niet uit mezelf, maar was ik geconditioneerd door waarden en normen die ik uit  mijn opvoeding en de maatschappij had mee gekregen. De praktische oefeningen van NLP hebben me daarbij voor een belangrijk deel geholpen. Vandaar dat ik ook veel over NLP deel in mijn Blog. Eén van de modellen die ik toepas is de Disney Strategie. Deze strategie kent de dromer (voelen) – realist (doen) en criticus (denken) en verwijst naar buik – hart en hoofd. Daar liggen veel synoniemen met het Enneagram

Enneagram
Het Enneagram kijkt ook naar de verschillende teamrollen en kent negen types. Deze negen types worden ingedeeld in hart-, hoofd- en buiktypes. Alle drie types zijn nodig in een succesvol team. De bijdrage van de harttypes (voelen) aan het team is om de verbinding tussen mensen tot stand te brengen. De hoofdtypes (denken) leveren hun bijdrage middels visie-ontwikkeling en creatief inzicht. Zij vragen zich af hoe de wereld georganiseerd is. Zij willen alles in een kader plaatsen. De buiktypes (doen) leveren hun bijdrage aan deze wereld door met hun innerlijke kracht en energie beweging in gang te zetten.

Belbin teamrollen
Het element dat de theorie van Belbin daaraan toevoegt is WILLEN. Met name dat element is voor mij essentieel geweest in de ontwikkeling die ik heb doorgemaakt. Ook in mijn coaching focus ik op willen. Om jezelf te ontwikkelen en te veranderen is namelijk veel wilskracht nodig.
Het model van Belbin onderscheidt negen teamrollen: Bedrijfsman (de nuchtere aanpakker), Brononderzoeker (de enthousiaste netwerker en ‘ideeënverbinder’), Monitor (de bedachtzame analysator), Plant (de creatieve solist), (de drijvende kracht), Voorzitter (de neutrale organisator), Groepswerker (de warme sfeerbewaker), Zorgdrager (de perfectionistische afmaker) en de Specialist (de vakman op zijn eigen terrein). Die indeling wordt als volgt gemaakt:

De Specialist wordt niet ingedeeld in deze cirkel.  Hij is ‘een geval apart’ doordat hij niet zo’n teamwerker is.

Voorkeursrollen
In alle modellen worden dus verschillende rollen genoemd die allen een eigen bijdrage leveren aan het gemeenschappelijk succes. Iedereen heeft één of meerdere voorkeursrollen. Er zijn dus ook rollen die niet zo goed bij jou passen en die toch nodig zijn voor succes. Hoe ga je daar dan mee om in je Ik-BV?

Teambuilding met jezelf
Je start met een analyse van je eigen voorkeursrol(-len). Er zijn verschillende plaatsen op internet waar je vereenvoudigde tests kunt doen. Je kunt ook een uitgebreidere professionele analyse laten doen. Dan weet je waar je van nature goed in bent. En dan weet je waar je van nature niet goed in bent. In die laatste rollen ligt dus een uitdaging. Als je succesvol wilt zijn in je Ik-BV is het zaak dat je jezelf ontwikkelt op die zwakke punten, bijvoorbeeld door je te laten coachen.

Externe samenwerking
Je kunt niet overal goed in zijn. Er is een reële kans dat je tot de conclusie komt dat belangrijke rollen in jouw Ik-BV te ver van je af liggen om goed in te kunnen vullen. Als je die dan toch koste wat kost gaat invullen, loop je het risico dat je daarop stuk loopt.  Een goede leider zorgt er dan voor dat hij iemand vindt die hem daarbij kan helpen. In jouw Ik-BV kun je ook mensen uit jouw omgeving betrekken. Waarschijnlijk heb je al een goede betrokken adviseur ter beschikking: jouw partner. ook andere mensen in jouw omgeving kunnen van toegevoegde waarde zijn. Hoe pak je dat dan aan?
Allereerst zul je het initiatief moeten nemen om samenwerking op te zoeken. Je start met je kwetsbaar opstellen en om hulp vragen. Ken je eigen valkuilen en zwaktes en bespreek die. Vraag ook aan de ander hoe hij / zij jou ziet. Als de ander je wil helpen in jouw Ik-BV ga je afstemmen wat je doel is. Zonder doel kun je immers niet scoren. Als je daar overeenstemming in hebt, ga je invullen hoe je daar kunt komen en welke rolverdeling je daarin hebt. Wat verwacht je dan verder van elkaar? Hoe ga je die samenwerking verder vormgeven, etc..

Succesvol én gelukkig
Succes en geluk gaan hand in hand, daar ben ik stellig van overtuigd. De kans is groot dat jij – net als vele anderen – de afgelopen decennia vooral op jacht bent geweest naar (financieel) succes. Ergens kom je dan tot de conclusie dat je iets mist. Ik heb zelf de afgelopen jaren de switch gemaakt om vooral datgene te doen dat me gelukkig maakt. Om te luisteren naar mijn gevoel en mijn hart als kompas te gebruiken. Dat is lang niet altijd makkelijk en zeker niet de weg van de minste weerstand. Het heeft er wel toe geleid dat ik nu dagelijks dingen doe die ik écht gaaf vind. En mede doordat ik me kwetsbaar heb opgesteld en de mensen in mijn omgeving heb betrokken bij de MARC-bv, hebben mijn relaties een enorme boost gekregen.

Ook jij kunt de juiste keuze maken en voor je (echte) geluk gaan. Vandaag nog. Dat moet je wel willen. Het helpt om eens een rustmoment in te bouwen en jezelf af te vragen: ben ik nu gelukkig? Haal ik uit het leven wat erin zit? Waar zou ik gelukkiger van worden? Voel de pijn van het gemis in je leven met volle teugen. En realiseer je dat de kans groot is dat je in het proces nog meer pijn zult voelen. Die pijn en het vertrouwen dat je er iets aan kunt doen geeft je de (wils-)kracht om in actie te komen.

Ik wens je veel wilskracht!

Marc

One thought on “Eenpersoons teambuilding in de Ik-BV

  1. Dank je wel Marc ! Fijn om even een leidraad te krijgen om kritisch naar mezelf te kijken. Zo na de vakantie is dit weer een goed begin. Op naar de nieuwe kansen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.