Een goed begin is het halve werk

Ik deelde vorige week via LinkedIn al een interessant artikel over het energiek starten van je dag. Het inspireerde mij om dagelijks met 5 Tibetanen op te staan. En dat bevalt me erg goed! Vandaag kwam ook nog eens een onderzoek van IKEA “voorbij” over dit onderwerp. Dat was voor mij “het teken”om hieraan een kort artikel te wijden.

tegeltje jezelf foppen

 

Bewust starten
In het onderzoek van IKEA wordt de start van bewoners van wereldsteden als Berlijn, Londen, Shanghai en Moskou bestudeerd. Wat o.a. opvalt, is dat mensen zich al bij de start van hun dag laten leiden door de waan van de dag. Goede voornemens zoals aandacht voor kinderen e.d. sneeuwen in no-time onder. Op deze pagina vind je een goede en confronterende samenvatting over (ook jouw..?..) gedrag. Als je zó de dag start, belooft dat niet veel goeds..

onderzoek van ikea

Doorvertaling naar het werk
Ik zie gelijksoortig gedrag bij de bedrijven die ik begeleid.  Én bij mensen die ik individueel coach. Het lijkt wel een soort besmettelijke ziekte. Mensen lopen over en voelen een druk (de vraag is hoe reëel die is). Daardoor ontstaat paniekvoetbal: oh jee…. en bal…. trap hem naar voren. Brandjes blussen i.p.v. even een goede analyse maken en de situatie grondig en blijvend aanpakken. In mijn tijd als beroepsofficier is IK 2-17 er behoorlijk ingestampt. Gelukkig ben ik veel details vergeten, maar de essentie heb ik goed onthouden: De commandovoering start met 1(a): analyse van de opdracht. Ik heb geleerd: hoe minder tijd je hebt, hoe belangrijker het is om een goed plan te maken. De vuistregel (als ik dat goed heb): 1/3 van de beschikbare tijd gebruik je om een plan te maken (laat één van mijn studiegenoten me corrigeren als dat nodig is..).

tegeltje falen om te plannen

Bewust leven en bewust kiezen
Je laat je leven. Maakt geen keuzes, maar maakt non-keuzes. En dan maak je jezelf een speelbal van jouw omgeving. Remco Claassen geeft dit op een leuke manier weer in zijn presentatie:

Wil je dus het leven (weer) zelf in de hand hebben? Stap dan uit die malle molen door keuzes te maken en te plannen. Dat kost echter tijdelijk nóg meer energie dan de hectiek waar je al in zit. Let op! TIJDELIJK dus. Vraag je eens goed af of je die investering in jezelf wilt doen. En weet je van jezelf dat je weer terugvalt in oud gedrag? Onzin. Ervaringen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst (hé… die ken je ergens van, toch 🙂 ). En stel dat je durft te geloven dat je dat wel kunt met wat hulp, laat me dat dan weten.

Ik wens je aan het einde van dit bericht een goed begin!

 

Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.