Dominant gedrag verbergt angst…

Ken je die kleine hondjes die bij alles hard blaffen. Zij vertonen uitermate dominant gedrag. En dat doen ze uit angst. Bij mensen zie ik een vergelijkbaar iets. Dominantie, macht, directief gedrag zijn allemaal gedragingen die gebaseerd zijn op negatieve energie. En dat is niet meer van deze tijd…

grommende-chihuahua-angstagressie

 

Krachtige leiders
Als reactie op mijn laatste artikel ontving ik op LinkedIn een reactie die ging over krachtig zijn. Wat mij betreft is dat de positieve tegenhanger van machtig zijn. Iemand die krachtig is, staat dichtbij zichzelf (kent zichzelf goed) en straalt daardoor zelfverzekerdheid uit. Hij (lees ook zij) durft zich bloot te geven, open te stellen en kwetsbaar op te stellen.  Ook durft hij vertrouwen, verantwoordelijkheden en bevoegdheden volledig te delegeren. Krachtige mensen worden door de groep gekozen als leider zonder dat zij per definitie die formele rol hoeven te hebben: de zogenaamde natuurlijke leiders. En leiderschap is heel iets anders dan leidinggeven of managen.

mandela

Machtige leiders
Heel anders is het met mensen die macht willen. Zij zijn bang om invloed te verliezen en dingen uit handen te geven. Als basishouding hebben zij wantrouwen naar anderen; zij vertrouwen alleen op dat wat zij zelf kunnen waarnemen. Zij durven nooit volledig los te laten en maken anderen afhankelijk. Die positie voelt goed voor hen. Daarmee zijn ze echter ook de rem op de organisatie die zij leiden; die zal nooit boven hun eigen kunnen uitstijgen. Bovendien maakt het de organisatie kwetsbaar. Als de machthebber wegvalt, zal de organisatie uit elkaar vallen.

Leiderschap anno nu
Ik ben ervan overtuigd dat de machtige leiders hun beste tijd hebben gehad. Zoals gezegd, zijn zij hun eigen beperking én die van de organisatie die zij leiden. Bovendien wordt de medewerker steeds mondiger en kies je tegenwoordig geen baan voor het leven meer. Mensen realiseren zich steeds meer dat werken een belangrijk deal van het leven vormt en meer mag zijn dan enkel geld verdienen. Natuurlijk zullen er altijd machtige leiders blijven. Maar de krachtige leiders zullen hen overstijgen. Zo zie je steeds meer vrouwelijke leiders. Wat mij betreft een logische en terechte ontwikkeling. Laten wij mannen onze machtspositie loslaten en van de vrouwelijke leiders leren.

Ik wens je veel kracht

Marc

 

 

One thought on “Dominant gedrag verbergt angst…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.