De waarde van kernwaarden

Visie, missie, strategie en zelfs kernwaarden. we zijn er maar druk mee tegenwoordig. Vroeger was alles beter. Toen ging de baas voorop en de rest volgde. Zonder morren. Zonder vragen stellen. Geen gedoe, gewoon doen wat van je gevraagd werd. Maar tijden veranderen. We zijn geen kudde schapen meer (hoewel ik nog best veel kuddegedrag zie). We zijn mondiger. En dus ook lastiger. Of zijn er ook voordelen? Vast wel!

Cultuur als wezenlijke voorwaarde voor succes
Ik zie veel organisaties klooien op vaardigheden-niveau om zaken te verbeteren. Water naar de ze dragen en geneuzel op details vind ik het vaak. Dat komt omdat op een ander niveau de zaken (nog) niet kloppen. Herken je dat? Dat een manager druk is met aansturen, pushen en drukken op details terwijl belangrijkere zaken niet kloppen. Vaak is dat lastig concreet te benoemen. Ik noem het cultuur. En cultuur is concreet te benoemen in kernwaarden. Voor mij zijn kernwaarden dan ook onmisbaar in een verbetertraject bij een bedrijf. (en ze kunnen ook van grote toegevoegde waarde zijn in een privé relatie!).

fokke-sukke

Verschillende niveaus
Een paar jaar geleden kwam ik in aanraking met het model van logische niveaus binnen NLP. Toen viel zoveel op zijn plaats voor me! In dit model wordt inzichtelijk gemaakt dat alles op verschillende niveaus doorwerkt. Het model geeft ook aan dat een probleem dat je ervaart, opgelost moet worden op een hoger niveau. Of zoals Einstein zei: “Je kunt een probleem niet oplossen vanuit hetzelfde soort denken dat tot het probleem heeft geleid.” In het geval van allerlei praktische problemen binnen een bedrijf, ligt de oplossing ook op een hoger niveau: een gezonde bedrijfscultuur, verwoord in kernwaarden. In het model hieronder ervaar je dus een probleem op het niveau van gedrag en vaardigheden en ligt de oplossing op het niveau van waarden en overtuigingen.

(neuro) logische niveaus
(neuro) logische niveaus

Waardevolle en waardeloze kernwaarden
Mooi, dan gaan we kernwaarden benoemen! Lekker een paar dagen op de hei, de kernwaarden vaststellen, posters laten bedrukken en ze overal ophangen. CHECK! Haha, zo simpel is dat helaas niet. Waarden werken anders dan de normen met welke ze vaak in één adem worden genoemd. Normen zijn strak meetbaar en vaak negatief gesteld. Als je iets steelt, gaat je hand eraf. Duidelijk. Maar waarden zijn “vaag”. En gelukkig maar! Dan moet je het er namelijk vaak over hebben. Erover discussiëren, er een mening over hebben. Echt begrijpen wat die waarde nu voor jou betekent. Dan ken je hem niet alleen, maar dna begrijp je hem ook. En dan krijgt die waarde pas echt waarde. Tot dan is het een waardeloze waarde.

Hoe kreeg Van Gaal Oranje in een flow-status?

De cultuurbewaker
Cultuur is de olie in de machine. Een gezonde bedrijfscultuur is een eerste vereiste voor succes. Een cultuur die leeft kan een bedrijf in flow brengen. Een recent onderzoek (waarvan ik de bron helaas niet weet) wijst uit dat het gemiddelde rendement uit een medewerker ongeveer 33% is. Dit heeft hier alles mee te maken. En als die cultuur zo waardevol is, wie gaat hem dan bewaken? Wat dacht je van “de hoogste baas”? Lou Gerstner Jr., former CEO van IBM zei hierover:Culture is not one of the things a CEO does, it should be ALL he does“. In de praktijk is het veelal de HR-manager, die daarin ook  vaak een strijd moet voeren over het belang van al die softe dingen.

Oh ja.. het voordeel van die zeurende mensen
Zou ik het nog bijna vergeten: die lastige, mondigere mensen; kan daar echt een voordeel aan zitten? Jazeker, grote voordelen zelfs! Mensen die geen eigen mening hebben en/of mogen uiten doen precies wat ze gezegd wordt. Niet meer en niet minder. Daarmee hangt het hele proces af van de voortdurende en nauwkeurige aansturing van deze kuddeschapen. Als je mensen de ruimte, het vertrouwen en de verantwoordelijkheid geeft, kunnen ze meedenken. En zich ontplooien. En eigen initiatieven tonen. En… nog heel veel meer. Allemaal zaken die noodzakelijk zijn om een hoog rendement te halen uit de salarissen die ze betaald krijgen. Ze hebben alleen wel richting nodig. En ondersteuning. En nog veel meer zaken die leiderschap vereisen. Zoals een gezonde cultuur 🙂

Ik wens je een waardevolle cultuur!

 

Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.