De ik in het team

There is no “I” in “TEAM” is zo’n gevleugelde uitspraak die helaas niet één op één in het Nederlands is te vertalen. Maar zonder “IK” kun je net functioneren in een team! “Teambelang boven individueel belang” heb ik in het verleden geleerd. In de praktijk zie ik echter dat dit niet werkt. Ik zou zeggen: Integrate the I in TEAM! Ik zal je uitleggen waarom in dit artikel.

 

There is an I in TEAM!!

Teambelang niet voorop?
Dat is verwarrend. Als leider van het team ben je toch primair verantwoordelijk voor het teambelang? Dat klopt. In alles wat je doet, heb je het teambelang (of organisatiebelang) voor ogen. Maar wat is een teamprestatie anders dan de optelsom van persoonlijke prestaties? Of wat is een teambelang anders dan een optelsom van persoonlijke belangen? Stel je stuurt als leider op het principe dat teambelang vóór persoonlijk belang gaat. Wat zou er gebeuren als een teamlid op een cruciaal moment een keuze moet maken waarin zijn persoonlijke belang haaks staat op het teambelang? En wat als er op dat moment niemand in de buurt is die daar zicht op heeft? En als hij inschat dat niemand erachter komt? Hmmm.. de verleiding is dan groot.  Er ontstaat hoe dan ook een innerlijk conflict. Voel je hem?

 

 

Bundel de krachten
Wat zou er gebeuren als iedereen in het team zijn eigen belangen nastreeft – en als die belangen ook nog eens in lijn zijn met het teambelang? Juist ja: niemand hoeft het team meer te motiveren! Er is geen onvrede of weerstand in het team! Er wordt met zijn allen als vanzelf aan het doel gewerkt. Het organisatiedoel bereiken betekent immers hetzelfde als je persoonlijke doel bereiken. Wow, wat zou het mooi zijn als dat kan. Daar komt de synergie-rekensom ook nog eens naar voren: 1 + 1 = 3. Ik zie het als het vergrootglas in het zonnelicht. Als je een papiertje in de zon legt, droogt het uit en vergeelt het. Veel meer gebeurt er niet. Maar als je er een vergrootglas tussen houdt, brand je er zo een gat in. De krachten worden gebundeld en er gebeurt iets dat eerder onmogelijk was.

 

 

 

Belangen en posities
In de ideale wereld komen alle belangen van alle teamleden naadloos overeen. We leven echter niet in een ideale wereld. Er zullen altijd belangen zijn die niet helemaal met elkaar overeenkomen. Hoe kom je daar dan toch uit? Ik moet dan denken aan de Harvard methode van onderhandelen. Een methode die tot op het hoogste internationale niveau wordt gebruikt in onderhandelingen. Deze methode onderscheidt gezamenlijke, conflicterende en verenigbare belangen. In een samenwerking moet het natuurlijk zo zijn dat de hoofdmoot van de belangen gezamenlijk zijn. Dan blijven er conflicterende belangen over zou je zeggen. FOUT! Het mooie aan de benadering in deze methode is dat ze kijken naar de schijnbaar conclicterende belangen. Dit zijn de verenigbare belangen. En die openen nieuwe perspectieven. Kijk maar eens naar het voorbeeld hieronder:

 

ezels samenwerken

Beide ezels hebben honger en zien een hoop voer liggen waar ze heen willen. De één wil naar links en de ander naar rechts. Ze blijken even sterk en zelfs harder trekken lost hun probleem niet op. Als ze bij elkaar zitten vragen ze zich af waarom ze elkaar zo tegenwerken. De één heeft het belang om naar links te gaan om zijn voer te kunnen eten en de ander om naar rechts te gaan. Conclicterende belangen op het eerste gezicht. Na overleg besluiten ze echter om samen eerst naar de ene kant te gaan en dan naar de andere kant. De belangen blijken dus verenigbaar en de oplossing voor het probleem is gevonden.

 

Zet je team in zijn kracht
Wil je het team in zijn kracht zetten? Zet dan de teamleden in hun kracht. Ga met ze in gesprek over hun belangen. Waar dromen ze van? Wat frustreert ze? Wat zijn hun drijfveren? Wat vinden ze leuk om te doen? En wat vinden ze lastig? Waar hebben ze een hekel aan? En hoe kun je inregelen dat ze zoveel mogelijk doen waar ze goed in zijn, wat ze leuk vinden en hoe haal je de lastige dingen bij ze weg. Onderzoek hun “onderkant ijsberg”.
Of moeten ze niet zeuren en gewoon doen waarvoor ze worden betaald? Dat kan natuurlijk ook. Maar realiseer je dan dat ze hun weerstand onzichtbaar houden. En dat je daar waarschijnlijk meer last van hebt dan je zou willen.

 

 

Ik wens je krachtige drijfveren in je team.

 

Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.