De enige beperking ben jij zelf

Ik herinner me de grensverleggende activiteiten uit mijn militaire diensttijd nog goed. Daar heb ik ervaren dat de grenzen die ik dacht te hebben nog ver van mijn daadwerkelijke grenzen zaten. En dan niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Een mens kan veel meer dan hij zelf denkt. De belangrijkste beperking is zijn eigen gedachte, zijn denkwijze.

image

Ik maak veel gebruik van het NLP-model van (neuro-) logische niveaus om mensen te helpen om een gewoonte te doorbreken. Eén van de vooronderstellingen van NLP geeft namelijk aan dat je beschikt over alle hulpbronnen / bekwaamheden die nodig zijn om je doelen te realiseren. Alleen ben je jezelf daar vaak niet van bewust, zitten ze op slot of ben je ervan overtuigd dat je er niet over beschikt.

De Wet van Aantrekkingskracht werkt net zo. Deze wet beschrijft dat je alles dat in je leven gebeurt zelf al op een eerder moment hebt bedacht. Veelal gebeurt dit onbewust. Door ergens aan te denken, stuur je je energie daar naartoe. Met andere woorden: als je ergens echt in gelooft, dan gaat het ook gebeuren. Precies het tegenovergestelde van beperkende overtuigingen dus. Of hetzelfde, net hoe je het bekijkt.

VOORBEELD VAN EEN VICIEUZE CIRKEL

Zit je vast in een vicieuze cirkel of oude gewoontes? Onderzoek dan eens welke belemmerende overtuigingen daaraan ten grondslag liggen.

Ik wens je veel geloof in jezelf. Je kunt alles wat je echt wilt!

Marc

6 thoughts on “De enige beperking ben jij zelf

 1. Ik denk vooral aan: je bent niet je gedachtes. Als alles uit zou komen wat wij denken dan ziet de wereld er toch heel anders uit. Het gaat erom of je congruent bent, je onderstroom hetzelfde weergeeft als je gedachtes. Dan trek je de dingen aan of niet.

  Roselie

 2. Daar heb je helemaal gelijk in; daarom schrijf ik ook “als je ergens ECHT in gelooft”. In het artikel over WvA licht ik dat nog toe. Het proces begint bij ergens in durven geloven, ECHT geloven.

  En gelukkig komen niet al onze gedachtes uit 🙂

  Marc

  1. Dag Elbert,

   Daar zijn wel tientallen of honderden voorbeelden van. Het is alleen een gok welke daarvan bij jou zouden passen. Voor iedereen zijn die namelijk anders. Er nu een paar noemen zou een schot in het duister zijn. En daar ben ik geen voorstander van 🙂

   Marc

 3. Klinkt heel mooi. Maar als je al je hele leven met bepaalde overtuigende gedachten leeft, vraag ik me af hoe je daar van af komt.

  1. Dag Linda,

   Tsja, dat is een heftig gevoel lijkt me. Hoewel ik betwijfel of je een belemmerende overtuiging echt al heel je leven hebt. Ergens is die m.i. ontstaan en ergens kun je hem ook uit je systeem halen is mijn ervaring. Als je niet zo dichtbij me zou staan, zou ik je daarin kunnen coachen. We kunnen het er natuurlijk wel een keer over hebben hoe ik dat zou doen, wie weet kun je daar al iets mee 🙂

   Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.