Dat zie je helemaal verkeerd!

Dat zie je helemaal verkeerd! En waarschijnlijk vind jij dan dat ik het verkeerd zie. Dus zal ik je moeten overtuigen van mijn gelijk. En van jouw ongelijk. Want het is natuurlijk duidelijk dat jij ernaast zit. Met dit uitgangspunt maak ik dagelijks vrij zinloze en inefficiënte discussies mee. En het vervelende is dat ze altijd het risico met zich meenemen dat de discussie de relatie – op zijn zachtst gezegd – niet ten goede komt. Dat kan anders!

 

afbeelding van groenuit.nu

 

Op mijn pad
Je kent vast de uitdrukking: “Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten“. Heb je er recent nog over nagedacht wat deze betekent? Ik wel, want de afgelopen weken kwam dit thema steeds op mijn pad. Zo luisterde ik voor het eerst naar de tekst van het liedje “Mooi” van Marco Borsato toen deze op de radio voorbij kwam. Je hoeft de muziek niet persé “Mooi” te vinden, maar luister eens (en lees het eventueel tegelijk als je op onderstaande link klikt) naar de tekst…

 

 

Op een ander moment had ik in de auto een leuk gesprek met mijn vrouw. Haar broer is helemaal lyrisch over Max Verstappen en die had die dag helaas – ik geloof voor het eerst – een race niet uitgereden omdat hij was gecrasht. Ik was benieuwd hoe mijn zwager dit nu weer “recht zou kunnen praten”. Want Max is natuurlijk de beste.. De marketingtermen “selectieve waarneming en selectieve perceptie” kwamen in me op. Dat betekent zoveel als dat jij in precies dezelfde situatie andere dingen ziet dan ik en dat jij de dingen die we zien anders interpreteert dan ik. Alles heeft te maken met je referentiekaders oftewel “jouw waarheid”.

In het artikel van René Bussink dat vandaag op mijn pad kwam schrijft hij hier ook over. Kijk eens naar het plaatje en het filmpje waarnaar hij linkt.

 

 

Zag jij het? Ik zeker wel. Niet omdat ik beter ben dan jij, maar omdat ik de clou al kende. Jouw en mijn geschiedenis bepalen dus wat we zien (eerlijk is eerlijk: de eerste keer zag ik het ook niet 🙂 ).

 

Zinloze discussie
Ik schreef ruim een jaar geleden al een artikel over een zinloze discussie. Dat ga ik hier natuurlijk niet over doen, dus volg gerust deze link om het te lezen.

 

 

Tunnelvisie
De laatste dan: op mijn vorige artikel kreeg ik een vrij “duidelijke” reactie van een toch best ervaren leider waarin hij aangaf dat mijn artikel 100% gelul is. En ik moest me best inhouden om de tegenaanval in te zetten (gelukkig is niets menselijks me vreemd). De onderste reactie geeft wat mij betreft weer wat zo’n reactie losmaakt. Niet heel constructief toch? Het is duidelijk dat meneer Straten er een andere mening op na houdt dan ik. Hij had er ook voor kunnen kiezen om me te vragen om een toelichting en aan te geven dat hij het anders ziet. In dit geval voel ik me er zeker niet toe uitgenodigd en vraag me af of hij wel open zou staan voor een toelichting. Jammer, want we zouden waarschijnlijk best iets kunnen leren van elkaar (ik ook van hem dus).

100% gelul

 

Tunnelvisie in leiderschap / samen-werken
In teams zie ik helaas ook veel weinig zinvolle, inefficiënte en relatie-verstorende discussies. In teamcoaching is communiceren één van de belangrijkste aandachtspunten. We zijn dat ergens behoorlijk verleerd (als we het überhaupt al ooit hebben geleerd). En ja: ook ik heb er flink aan moeten werken om te leren luisteren en bega nog wel eens een misser. In de managementboek-bestseller “7 habits of highly effective people” “benoemt Steven Covey de vijfde eigenschap “eerst begrijpen en dan begrepen worden

 

afbeelding van http://www.franklincovey.nl/

 

Talking stick
Ik overweeg wel eens om in overleggen de “talking stick” in te voeren. Tot nog toe heb ik dat niet gedaan. Misschien wordt het eens tijd..

 

 

 

Ik merk dat ik er nog wel bladzijden over zou kunnen en willen schrijven. Er is zoveel winst te boeken als we beter leren luisteren! Alles wordt zoveel fijner, beter, efficiënter, effectiever! Maar dat doe ik niet. Ik heb immers geleerd dat “meer zenden” niet leidt tot meer begrip. Misschien wil je wel meer weten en leren hoe jij en je team beter kunnen communiceren. Dat hoor ik dan wel en zal daar graag tijd voor vrij maken 🙂

 

Ik wens je veel begrip!

 

Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.