Confronteren of conflicteren

Als je conflictmijdend gedrag vertoont, stuur je daar juist op aan. Zo zijn er wel meer tegenstrijdigheden in gedrag van mensen in relatie met wat ze willen bereiken. Merk jij ook bij jezelf dat je anders doet dan je eigenlijk zou willen? Ik omschrijf een praktisch inzicht en bijbehorende tips. En ik geef wat achtergrondinformatie.

Iedereen is anders; de één vind een discussie heerlijk en de ander krijgt er buikpijn van. Dat is persoonsgebonden en die voorkeur ligt o.a. vast in je persoonlijkheidsprofiel, zoals de DISC.  Als iemand met een “rode” of “blauwe” voorkeur een goed gesprek heeft gehad met iemand met een “groene” of “gele” voorkeur, is er een reële kans dat de laatste twee er buikpijn van krijgen of er zelfs van wakker liggen. Toch hebben ze hetzelfde gesprek gehad. Zo zie je maar dat er niet één waarheid is, maar iedereen zijn eigen waarheid heeft (vooronderstelling van NLP: “de kaart is niet het gebied”) Die persoonlijke beleving is echter te transformeren. Ik weet het uit persoonlijke ervaring :-).

Hoe transformeer je “jouw waarheid” dan? Allereerst zul je je moeten realiseren dat dit verschil in beleving er is en dit accepteren. In dit voorbeeld is het dus nodig dat je het verschil ziet tussen het werkelijke gesprek, jouw beleving en de beleving van de ander. Ook is het nodig dat je erin gelooft dat je jouw beleving kunt transformeren. Als je namelijk denkt dat dit niet kan, krijg je altijd gelijk.

kanniet bestaatniet

Ik verwijs vaker naar NLP omdat hier praktische zaken waar we dagelijks mee te maken hebben zo duidelijk worden gemodelleerd. In dit geval heb je o.a. te maken met Neuro en Linguïstisch. De woorden die je gebruikt vormen een spiegel van jouw beleving. Toen ik laatst iemand had gecoacht, vroeg ik hem welke inzichten hij had verkregen. Hij noteerde o.a. dat hij meer conflicten moest aangaan. Dat leek me geen goed idee, zeker gezien het feit dat hij van nature buikpijn krijgt van conflicten. In plaats daarvan vroeg ik hem om te noteren dat hij meer de confrontatie mocht aangaan. Als hij namelijk een conflict aangaat, zal het ook een conflict zijn en zal hij een volgende keer wel twee keer nadenken voordat hij dit weer doet. In zijn beleving (Neuro) staat een confrontatie dus gelijk aan een conflict (Linguïstisch).

joharivenster

 

Ik heb hem vervolgens geholpen om het verschil in te zien. Een conflict ontstaat namelijk niet bij het aangaan van een confrontatie. Dat conflict is al eerder ontstaan en komt hooguit tijdens de confrontatie aan de oppervlakte. Vanaf dat moment heb je de kans om het conflict kleiner te maken. Daar staat tegenover dat een conflict nooit “vanzelf” kleiner wordt als je het onbesproken laat. Het verdwijnt hooguit naar de achtergrond, maar zal altijd blijven bestaan. En ergens, ooit…. loop je het risico dat dit conflict – inmiddels buiten proporties uitgegroeid – zich manifesteert in een groot en nauwelijks oplosbaar conflict. Tv-programma’s als “Jerry Springer” destijds en “Het spijt me” zitten vol met dit soort voorbeelden.

Dus…. als je van nature moeite hebt met conflicten (meestal ben je dan wat gevoeliger dan gemiddeld en “voel” je dat conflict ook als het niet wordt uitgesproken), “dozer” ze dan niet voor je uit, maar ruim ze dan op.Dat doe je door de confrontatie aan te gaan en daarmee doe je jezelf én de ander een groot plezier.

Ik wens je een opgeruimd leven.

 

Marc

6 thoughts on “Confronteren of conflicteren

 1. He Marc, hèèl verhelderend weer, je stukje over confronteren.
  Dat helpt…
  Dank dus,
  Myriam (ik danste voorheen met Tamara en Roselie, vandaar dat ik bij jou uitkom)

 2. Mooi om weer eens ‘hardop’ te horen hoeveel taal eigenlijk doet met je beleving! Ben altijd geboeid door het linguistische, al heb ik juist een vak waar dat niet de boventoon voert…

 3. Een heel interessant blog! Het confrontatie/conflict stuk werkt voor mij ook echt verhelderend. Een confrontatie kan dus eigenlijk nooit ‘verkeerd’ zijn, het lost op. Al heb ik toch altijd een beetje buikpijn van tevoren.

  1. Dag Sanne,

   Bedankt voor je reactie! Die buikpijn wordt vanzelf minder als je vaak genoeg hebt ervaren wat de confrontatie je oplevert. Veel doen dus!

   Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.